onsdag 9 januari 2013

Müsli med smak av pepparkaka

Att göra egen müsli är verkligen busenkelt - särskilt när jag nu upptäckt världens bästa knep för att få bort skalet på hasselnötterna innan müslin rostas. För hur gott det än är med hasselnötter är skalen inget vidare....

Det vanligaste sättet brukar vara att rosta nötterna i ugnen eller en panna och sedan gnugga av skalet med en handduk. Men jag tycker att det är rätt svårt, faktiskt. Jag har istället börjat anamma samma princip som när jag skållar mandel, men har också bikarbonat i vattnet.

Koka upp 5-6 dl vatten och tillsätt 3 msk bikarbonat så att det blir skummigt. Häll ca 200 g hasselnötter och koka i ca 3 minuter. Förbered en skål iskallt vatten. Ta upp en testnöt och lägg den i det kalla vattnet. Får du bort skalet med fingrarna häller du resten av nötterna i det kalla vattnet, om inte låter du dem koka ytterligare någon minut. När alla nötterna är skalade (och tro mig, det går fortare än du tror) lägger du nötterna på en ren, torr kökshandduk och torkar dem noga. 

Vill du inte blanda nötterna i en müsli rostar du dem sedan i ugnen i 15 minuter på 175 grader. Annars är den här müslin med svag smak av pepparkaka en riktig favorit till både frukost, lunch och mellanmål. Å eftersom mannen är nötallergiker, men tål cashewnötter byter jag ut valnötterna (hasselnötterna får han själv pilla bort). Men det gör du som du vill!

/Moster

Ps. Kokossocker är både gott och har ett lägre GI-värde än vanligt, men det funkar bra med farinsocker oxå. Häll i så fall inte i allt sockret på en gång, utan smaka dig fram. 




till ca 1,5 liter.

5 dl havregryn
5 dl rågflingor
1 msk pepparkakskrydda
1 dl valnötter
1 dl hasselnötter
1 dl pumpakärnor
1 dl kokosflingor
2 rkm salt
2 dl vatten
1 dl rapsolja
3 msk flytande honung
1 dl kokossocker

sätt ugnen å 200 grader. Blanda allt utom kokossockret i en bunke. Fördela blandningen på en plåtm ed bakplåtspapper. Rosta i mitten på ugnen ca 25 minuter. Rör omnågra gånger under tiden. Låt muslin kallna på plåten. Vänd i kokossockret. 

Servera med yoghurt, äppeltärningar och granatäppelkärnor.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar