söndag 27 januari 2013

Äppelsmulig efterrätt i glas

Visst är det lite julsmak på den här efterrätten, men vi tycker nog att den har ett liv efter jul oxå. Nyligen fick den till exempel en given plats på brunchbordet - för av någon outgrundlig anledning tycker vi att efterrätter serverade i glas passar extra bra till brunch. Ganska märkligt, egentligen.... Eller?

Ps. En annan efterrätt med brunchkänsla är "Snabb cheesecake i glas".




Äppelsmulig efterrätt i glas (4 port)

4 äpplen
1 msk farinsocker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 krm muskot
10 g smör

smulor:
25 g smör
3 msk råsocker
2 dl havregryn
1 tsk stött kardemumma

ca 2 dl vaniljyoghurt eller vaniljkesella till servering

Börja med smulorna: smält smöret i en stekpanna tills det blir ljusbrunt. Tillsätt socker, havregryn och stött kardemumma. Låt allt rosta, rör om då och då så att det inte bränns. Häll över en skål och låt svalna.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Skär dem i bitar. Smält smöret i stekpannan och stek äpplena mjuka tillsammans med kryddorna.
Varva smulor, äpplen och vaniljyoghurt/kesella i glas och servera genast.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar