lördag 5 januari 2013

Löjromscheescake med räkor och gräslök

Till nyårsmiddagens förrätt serverades löjromscheescake med räkor och gräslök, men vem har sagt att löjrom bara kan ätas på nyår? Cheesecake är både gott och vackert som förrätt, men också en ganska mastigt. Så servera inte för stora bitar. Vill du kan du skära tårtan i små munsbitar och serverar som tilltugg till fördrinken. Då räcker receptet till ca 30 små bitar.


ca 8-10 bitar

200 g kavring
75 g smör

4 gelatinblad
1 dl creme fraiche
300g philadelphiaost
1/2 rödlök
ett par kvistar dill
80 g löjrom eller stenbitsrom
1 tsk citronskal + 1 tsk citronsaft
salt och peppar
ca 500 g räkor med skal

Smält smöret och mixa brödet. Klä en form med plastfolie. Tryck ut brödet i formen
Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten
Rör ihop ingredienserna till fyllningen, smaka av med salt och peppar..
Krama vattnet ur gelatinet och smält det på svag värme. Blanda ned det smälta gelatinet i krämen och bred den över brödbottnen. Låt stå kallt till fyllningen stelnat, ca 3 timmar. 

Skala räkorna. Lyft kakan försiktigt ur formen. Strö finklippt gräslök över kakan. Blöt en kniv i varmt vatten och skär kakan i bitar. Garnera med räkor, löjrom, dill och en citronskiva.

2 kommentarer:

  1. Mums! Tänkte göra en sådan till nyår, men dt blev en västerbottenostpaj.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag tvärtom: tänkte göra en västerbottenpaj, men det blev den här...! =)

      Radera