söndag 13 januari 2013

Helstekt kalkon med äppelfyllning och äppelsås

"Tjugondag Knut dansas julen ut", heter det ju. Trist nog inträffade Knuts namnsdag en veckodag denna gång och det uppmuntrar ju inte precis till stora julplundringskalas. Men vem har sagt att det inte går att ha "efterskottskalas" när det gäller julen oxå?

Fast riktig julmat går bort. Nytt år, nya löften. Det brukar motivera till att äta nyttigare, bättre, lättare och.... ja, för att inte tala om att träna mer. Ett par veckor framöver brukar det vara trångt på gymmen, men efter ett tag verkar folk i allmänheten kliva tillbaka in i gamla rutiner. Tills det baddräktsäsongen närmar sig. Då brukar det bli fart på de mest inbitna soffliggarna igen.

Hur som haver tycker vi att kalkon med en fräsch "äppelstuffing" är det perfekta valet: Lite jul, lite vår, lite lätt - och framförallt väldans gott. Och med de "minikalkoner" som nu finns i handeln behöver det vare sig kosta skjortan eller innebära att vi äter rester i flera veckor efteråt. Vi hoppade över de kolhydratrika tillbehören och serverade med bönsallad, grönsallad och brysselkål, men den som inte vill avstå kolhydraterna gör ett smarrigt potatisstomp till.

Ps. För den som ännu inte tröttnat på julsmakerna rekommenderas Nigellas pepparkaksfyllning till fågeln (se recept här). Och vill du ha lite vitlökssmak på fågeln gör du marinaden till Fröken Lindas persiljekyckling (se recept här) och gnider in fågeln.


Till 6 personer

1 minikalkon, ca 3 kg
1,5 msk salt
2 krm svartpeppar
1 citron, saften
ca 30 g smör, smält

Fyllning: 
1-2 äpplen i klyftor
1 dl hackad persilja
2 msk hackad baslika
1/2 msk timjan
1/2 dl sultanrussin
1 citron, skalet

Äppelsås: 
Silad sky från kalkonen
1 buljongtärning
1 dl äppelcider
3 dl grädde
3 tsk arrowrot
3 msk calvados (alt. 2 msk koncentrerad äppeljuice)
soja

Sätt ugnen på 175 grader. 
Gnid in kalkonen med salt och peppar. Smält smöret, pressa i citronsaften och pensla fågeln runt om. 
Blanda till fyllningen och stoppa in den i kalkonen. Bind ihop fågeln (benen och vingarna) och lägg den på ett ugnsäkert fat med ryggen upp. Stick in en termometer och placera kalkonen i nedre delen av ugnen (har du ingen termometer kan du räkna med 20-30 minuter per kilo). Vänd fågeln efter halva tiden. Ta ut fågeln när termometern visa på 80-85 grader, lägg den på en skärbräda och svep in den i folie. 
Koka upp sky, äppelcider, grädde och buljongtärning. Red av med arrowroten. Tillsätt äppeltärningarna, calvados/juice. Hetta upp och smaka av med salt, peppar och soja. 
Servera med kalkonen och en god sallad med bönor eller haricot verts. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar