söndag 15 april 2012

Vegetarisk (och glutenfri) lasagne med dragonsås

En vegetarisk lasagne utan lasagneplattor är perfekt när det kommer glutenallergiker på middag. Snygg blir den oxå med en kvist ugnsrostade cocktailtomater ovanpå. Orginalreceptet och inspirationen kommer från Systembolaget (!).


Till 4 personer

4-6 cocktailtomater på kvist
1 zuccini
1 aubergine
1 brk cocktailtomater
2 gula lökar
ca ½ kruka färsk timjan (eller ca 1 tsk Ölandskrydda)
1 vitlöksklyfta
ca 50 g västerbottenost eller parmesan

dragonkräm
1½ dl créme fraiche
1½ dl yoghurt
ca 1 kruka färsk dragon


Börja med "dekorationstomaterna": Sätt ugnen på 100 grader. Dela dem eventuellt (jag lät dem vara hela och kvar på kvisten) och lägg dem på bakplåtspapper. Salta, peppra och sockra (en mininypa socker gör susen). Ringla över lite olivolja och "torka" i ugnen ca 1 timme.

Gör sedan tomatsåsen/fyllningen:
Hacka lök och vitlök. Fräs i lite olja tills den blivit mjuk och genomskinnlig. Häll i tomaterna och timjan. Låt fyllningen koka ihop tills den har en bra konsistens. Salta och peppra.

Skiva aubergine och zuccini i tunna skivor, gärna med en mandolin.
Varva aubergine, zuccini, fyllning och riven ost i en ugnfast form.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
Servera med dragonkräm och en grönsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar