torsdag 19 april 2012

Ugnstekt kyckling med tomat och fänkål

Hel ugnstekt kyckling är enkelt och billigt - så fort jag kommit över min första instinktiva avogskänsla för att hantera den hela fågelungen rå: den brukar vara i ungefär 7 sekunder, sen är det hur lugnt som helst). Extra gott blir det med majskyckling (för övrigt min favoritkyckling för tillfället), fast då blir det å andra sidan inte fullt så billigt.....

/Moster


till 4 personer

1 kyckling
ca 25-50 g smör
1-2 msk honung
½ msk kinesisk soja
Salt och peppar
1 fänkål
2 rödlökar
4 tomater
färska kryddor, t.ex. persilja eller oregano
2 dl vitt vin
1 msk kycklingfond

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och blanda det med honung och soja.
Skiva fänkål och lök, klyfta tomater och klipp kryddorna. Blanda med grönsakerna med lite av smörblandningen. Fyll fågeln med hälften, lägg den i en ugnsfast form och fördela resten av grönsakerna runt om.
Pensla kycklingen med lite av smörblandningen. Sätt in i ugnens nedre del i ca 1-1 ½ timme. Pensla kycklingen ett par gånger till under stektiden.
Blanda vin och fond och häll blandningen i formen efter ca 20 minuter.
Servera med råris och en grönsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar