fredag 27 april 2012

Stuvade jordärtskockor med rökt lax

En "vårig" lunch med små, nyskördade - och väldigt närproducerade - jordärtskockor. Ljuvligt goda, men de små rackarna var galet jobbiga att skala!
Egentligen förtjänade att skivas tunt, råa, i en sallad. Men det fick bli en klassisk stuvning smaksatt med dijonsenap som serverade till kallrökt lax.
/Moster

Ps. Tanken var att ha i lite riven ost, typ parmesan eller Västerbotten, och blanda i lite örtkryddor (t.ex. persilja eller finklippt gräslök), men det glömde jag totalt bort. Gott blev det i alla fall.



Skala och koka jordärtskockorna i lättsaltat vatten tills de är mjuka (ca 15 minuter). Häll av spadet, men spara ca 1½-2 dl.
Smält lite smör i en kastrull, vispa i ett par skedar vetemjöl och späd med spad och ca 1 dl grädde eller mjölk. Låt sjuda och spä eventuellt med mer vätska.
Smaksätt med någon tesked dijonsenap (och här skulle lite riven ost i var det tänkt).
Vänd ner rotsakerna, smaka av med salt och peppar (och finklippta örter).
Servera med kallrökt lax och en grönsallad.

2 kommentarer:

  1. Låter jättegott. Det hade jag aldrig kommit på själv. Måste verkligen testa. Jordärtskockor är SÅ gott!

    SvaraRadera
  2. Instämmer till fullo - å tur är väl det, med tanke på hur omständigt det kan vara att skala de små rackarna....! =) /Moster

    SvaraRadera