måndag 9 april 2012

Äppelpaj med vaniljfyllning

Påskens efterrätt blev en äppelpaj med vanilj- och kardemummafyllning av "smulpajskaraktär". Jag serverade med vispad grädde, men eftersom det är vaniljkräm i pajen funkar det lika bra utan. Jag använde råsocker i fyllningen, mest för att jag tycker att det blir lite "knaprigare" och lite fylligare, men vanligt socker funkar också fint.

/Moster


Ca 8-10 bitar
150 g smör
0,5-1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
1 dl havregryn

Fyllning:
4 äpplen
2 msk råsocker (eller vanligt socker)
Vaniljkräm

Vaniljkräm
2 dl mjölk
2 dl grädde
2 äggulor
2 msk maizena
1½ msk socker
1½ tsk hela kardemummakärnor, stötta i mortel
1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ingredienserna till degen till en smulig massa.
Lägg hälften i en pajform eller kakform, ca 24 cm i diameter.
Platta till och grädda i 6-7 minuter.
Låt svalna.
Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret till vaniljkrämen i en rostfri kastrull.
Sjud under omrörning några minuter till krämen tjocknar (den får inte koka).
Låt svalna och blanda i vaniljsockret.
Skala och kärna ur äpplena. Vänd dem i råsockret.
Bred ut vaniljkrämen på pajen. Placera de sockrade äppelklyftorna på krämen och smula resten av degsmulorna över.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar