fredag 14 september 2012

Fläderblomssaft

Förra sommaren fick jag upp intresset för sylt och saftning och att ta vara på vad naturen har att ge.
Jag har alltid vart ett stort fan av flädersaft och tyckte att det var dags att testa nu. Så när fläderblommorna blommade var det dags för skörd och tillverkning av saft.
Receptet jag gick efter hittade min svärmor i en av hennes böcker som heter "Stora boken om saft och sylta".

/ Fröken Linda





Fläderblomssaft
ca 2 liter saft
30 stora nyplokade fläderblommor
2 citroner
2 l socker
50 g citronsyra
1,5 l kokande vatten
Skölj blomklasarna väl. Om det sitter små svarta kryp kvar så kan man ta bort dom genom att lägga blommorna i ett vattenbad med 1 liter vatten och 2 msk salt. Skölj dem där efter väl och klipp bort grova skaft. Skölj av cironerna och skär dem i skivor.
Varva sedan fläderblommor och citronskivor med socker och citronsyra i en stor bunke. Häll över det kokande vattnet och låt blandningen stå i 2 dygn i rumstemperatur och 3 dygn i lite svalare temperatur. Sila sedan massan igenom en silduk. Häll sedan upp saften i kalla flaskor.
Fläderblomssaft har begränsad hållbarhet. Saften håller längre om man fryser in den i t.ex. petflaskor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar