söndag 15 juni 2014

Skolavslutning med tårtkalas

På dotterns skola är det tradition med tårtkalas på skolavslutningen: varje år bakar förskoleklasserna, tvåorna och fyrorna rulltårta så det räcker till de övriga tre klasserna och deras föräldrar. Tillsammans med att "terminens sista hemuppgift" delades ut, följde ett recept med.
 
Men dottern och jag valde ett helt annat recept till vår: inspirerade av Systrarna Eisenman bakade vi utan mjölk och fyllde rullen med philadelphiaost, lemon curd och hemgjord sylt med jordgubb, hallon och vanilj.
 
/Moster

 
3ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
rivet skal från 1 citron
 
Fyllning: 1 dl lemon curd, 200 g philadelphiaost och 1-1½ dl hallonsylt
 
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ett smort bakplåtspapper på en plåt.
Vispa ägg och socker ljust och poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem i äggsmeten. Tillsätt citronskal.
Bred ut smeten jämnt på plåten och grädda kakan i 7 minuter. Håll den under uppsikt så att den inte blir bränd.
Häl ut ett jämt lager strösocker på ett bakplåtspapper, stjälp upp kakan på det och dra försiktigt bort pappret som kakan har gräddats på. Täck med plåten och låt svalna.
Blanda lemon curd med philadelphiaosten och bred ett jämnt lager över kakan Bred sylten ovanpå. Rulla ihop till en rulle från långsidan och skär i ca 15 skivor.
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar