söndag 8 december 2013

Pulled pork är "Gafflad gris"

Årets första julklapp köpte jag till mig själv: en stekgryta från Le Creuset. Har länge suktat och önskat, men liksom aldrig haft utrymme i plånboken för de ca 1900 kronorna som 4,2-liters varianten kostar. Men nu inför jul kan den köpas för ca 1300 och då var det liksom dags (vis av erfarenheten brukar hållbara saker och drömmar tendera att hinna bli ännu dyrare innan jag blir "handlingskraftig" nog!).

Premiärrätten i grytan lagades idag: Gafflad gris (fast ja, jo. Jag erkänner. Det låter trevligare med Pulled Pork). Och riktigt gott blev det. Måste varit min ljusblå som gjorde det!

/Moster

Nedan hittar ni både latmajas variant med en flaska färdigköpt sås och en "från grunden"-variant. Den sistnämnda kan behöva lite extra vatten under tillagningstiden. Lätta på locket och kolla läget då och då.


 
Till 6 personer
 
1,5 kg benfri fläskkarré i bit
3 tsk salt
3 krm nymalen svartpeppar
2 gula lökar
1 hel vitlök
1 flaska (ca 250 ml) BBQ-sås med hickory (alternativt blanda 1,5 dl ketchup, ½ dl vatten, ½-1 msk chipotlepastapasta, 1 msk farinsocker, ½ tsk mald koriander, 1-2 tsk mald spiskummin och ev. 1 msk whisky).
 
Sätt ugnen på 125 grader.
Salta och peppra köttet runt om och lägg det i en gryta. Klyfta löken och skala vitlöken och lägg det runt köttet i grytan. Häll på BBQ-sås så det täcker kött och lök. Sätt på locket, ställ in grytan i ugnens nedre del och låt stå ca 4-5 timmar tills köttet är mört. Dra isär köttet med en gaffel så att det blandas med såsen. Servera med hamburgerbröd, majs, skivad rödlök, tomater, avokado och färsk koriander.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar