onsdag 4 december 2013

Kardemummakaka

Hemkommen efter en vecka i 30-graders värme förra månaden möttes vi av ruskväder och mörker. Åsså lite inspiration och lustframkallande jullektyr i brevlådan: kontrasterna kunde inte vara större! Härligt! Testade bums den goda kardemummakakan (sid 54) och bjöd lättvispad grädde till.

/Moster

Ps. hade ingen vanlig filmjölk i kylen, så jag använde vaniljyoghurt. Mycket gott!



2 msk hel kardemumma
3 dl vetemjöl
1,5 dl råsocker
1,5 tsk bakpulver
150 g smör
1,5 dl filmjölk

Marinerade björnbär: ½ vaniljstång, 1 dl socker, 1 citron (skal och saft), 1 pkt frysta björnbär.

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och bröa en liten rund kakform.
Stöt kardemumman grovt i mortel. Blanda kardemumman med de torra ingredienserna. Skär smöret i små kuber och finfördela det i den torra blandningen. Blanda snabbt i filmjölk (vaniljyoghurt) och häll smeten i formen. Grädda i 30 minuter i ugnens nedre del. Servera med lättvispad grädde och marinerade björnbär.

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka socker, citronsaft, vanilj och remsor av citronskal i ett par minuter till sirapsliknande konsistens. Lägg i björnbären och låt puttra några minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar