lördag 28 december 2013

En GOD jul på Mallorca

Den här julen firades i Palma de Mallorca, ett härligt återseende av en underbar stad som blivit en riktig matstad sen jag såg den sist för sisådär 20 år sedan. Vi hade turen att inte bara få låna ett fantastiskt hus i Santa Catalina utan också få långa listor på fantastiska restauranger från inte mindre än tre olika personer som regelbundet spenderar stora delar av året där. Dessutom har vi välsignats med en unga som älskar att gå på restaurang, som älskar att prova nya maträtter och som tyckte det var självklart att välja bort julklappar för att kunna äta ute så mycket som möjligt. Och så blev det: det blev verkligen en riktigt GOD jul.

/Moster

Ps. För er som är nyfikna delar vi med oss av några av restaurangtipsen nedan. Några har vi själva erfarenhet av, andra väljer vi att återge precis som vi fick dem.




Tast på Calle Union 28 (strax ovanför McDonalds) finns god och prisvärd tapas i en avslappnad och enkel miljö. Det lär också finnas en Tast Avenidas på Avenida Compte de Sallent 13 - och en lite "hemlig" Club Tast någonstans.

Ett stenkast därifrån, vid Placa del Mercat finns Bibap på en fantastisk koreansk restaurang.
Rodeo Grill (Santiago RAmon y Cajal 14, bakom stora saluhallen i palma) är specialister på grillat kött med sydamerikansk touch. Finns också en Rodeo grill på Calle RAmon y Cajal, men den lär visst inte vara lika bra. I centrala Palma är också Forn de Sant JoanMarc Fosh, hotel Cort, Canela och La poule Touguee väl värda ett besök.
 
 
 
Den stora saluhallen ligger på Plaza Olivar och heter Mercado Olivar där du kan köpa fantastiska råvaror, inte minst den bredbara paprikakryddiga fläskkorven Sobrasada som är typisk för ön. I saluhallen finns också möjlighet att äta goda tapas, t.ex. vid fiskbaren i ena hörnet av saluhallen.
 

 
Gott kaffe finns i princip överallt. En kedja som också finns överallt är Cappucchino, som nästan håller svenska "Coffehouse by George"-priser. Inte värt det, men om Ni absolut måste ha "kedjekaffe" är den vid trapporna upp till stora katedralen den mysigaste. En kedja som också finns på flera platser är Fibonacci, som är lite billigare och mycket godare.
 
 
 
 
Och är det glass Ni är ute efter är Can Miquel stället att gå till. Det finns ett mitt emot lilla Corte Inglés i centrala palma och ett trevligare precis bakom på Carrer dels Montacades). Inte billigt, men vansinnigt gott!
 
Restaurang Tasu på Sant Joan 8 är en tapasrestaurang med nyskapande rätter som blev veckans höjdpunkt! Missa inte raviolin på potatis med tryffel! Eller Tempura gambas med wasabimajonnäs.

 
Hotel Tres på Calle Apuntadores har en härlig innergård med goda drinkar.
Ribello, Emilio Ingrossos restaurang på Calle Apuntadores 11 har flera gånger kallats Mallorcas bästa italienare.
Abaco, har kanske öns dyraste drinkar men i gengäld en fantastisk miljö på Calle de Sant Juan/i hörnet av Calle Apuntadores
Goda drinkar finns också på Atlantico Café (C/San Feliu 12) och stans hippaste hak Puro Hotel. Störst utbud av spanska viner har Wineing på C/Apuntadores, där gästerna hjälper sig själva genom att använda kort i de utplacerade vinautomaterna (tänk Vinoteket).



I ett av kontorshusen i hamnen, Muelle San Pedro 1, ligger Nautic, en fantastisk fiskkrog där en trerättersmeny inklusive vin, vatten och kaffe för 25 EUR. Och på Carrer C'an Cifre ligger El Pilón med goda tapas och fantastiska skaldjur.

Öster om palma, på Calle Sirena, ligger hotell Portixol, ett hotell och restaurang som kombinerar skandinavisk enkelhet med Medelhavets färger. Drivs sedan 1997 av ett svenskt par och en trerätters meny kostar 19 EUR.


 
Området Santa Catalina är ett "hipsterområde" i Palma (vet inte varför jag tänker på Santa Catalina som Södermalm i Stockholm). Från stora katedralen tar det ca 10-15 minuter för en 6-åring att gå dit (Palma är en liten stad). Här hittar Ni Patron Lunares som har god mat i schysst miljö. På Ummo (Sant Magi 66) kan Ni äta prisbelönt och nyskapande tapas - de vann i år, precis som flera gånger tidigare pris som bästa tapasrestaurangen i TaPalma (tapastävling). På Dukes är maten "cross over" med hög kvalitet (koreansk hot pot är en favorit). Andra bra restauranger är Picasso och Bros (Carrer de Cotoner 54).
 
Och längtar Ni efter att få snacka svenska är El Perrito på C/D'Annibal 20) fantastiskt: ett svenskägt café med mycket gott kaffe och härlig frukost. Ligger alldeles bredvid Santa Catalinas matmarknad. I samma kvarter (på samma gata) finns också Taste of Sweden: janssons frestelse, köttbullar och lax med spanska viner. Och för den som absolut inte kan leva utan Bregott, knäckebröd, falukorv eller saltlakrits ligger butiken BritVid i samma kvarter - för att vara en pytteliten närlivsbutik har de ett fantastiskt utbud av svensk och brittisk mat.
 
 
 
Ett par kilometer utanför Palma, i Genova ligger Ca'n Pedro: en jättestor typisk spansk restaurang med lagrade skinkor hängande i taket. Bästa mattipset är hängmörad oxfilé skuren i tunna skivor som steks direkt vid bordet. Finns inte på menyn, men med lite tur och viftande med armarna samtidigt som Ni säger något i stil med "Solomillo buey a la piedra" fattar kyparna säkert vad ni vill ha.
 
Även byn/orten Puerto Portals ligger väster om Palma. Vid den lyxiga hamnen finns Flanigans, där även spanska kungen enligt uppgift gärna äter lunch. Inte billigt, men populärt och trevligt med bra kvalitet direkt vid Medelhavet och lyxbåtarna. Där finns också Tahini, en asiatisk restaurang med bra sushi. Högt prisläge och "vackra människor". Å är det drinkar och hipp miljö Ni är ute efter är Ritzi Lounge Bar stället för Er i Puerto Portals.
 


I Bendinat ligger hotell Bendinat (Calle Andrés Ferret Sobral) med en fantastisk restaurang med fantastisk mat. Mångas lunchfavorit på Mallorca - ta med badkläder sommartid!
 
Och ca 5 km väst om Palma ligger Cala Mayor (ca 10 EUR med taxi), där finns:
Bukaro, italiensk restaurang med underbar mat trots tråkig utsida, på Joan Miro-gatan i Cala Mayor.
Il Paradiso (Avenida Joan Miró 243) som ägs och drivs av svenske Peter ligger vägg i vägg med spanska kungens sommarbostad. Topprestaurang med italiensk mat och fantastisk utsikt.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar