onsdag 5 december 2012

Saffransbullar med vaniljkräm och kardemumma

Snöstorm och adventstid. Vad passar då bättre än saffransbak? Det här är en variant med kardemumma och vaniljkräm som är gudomligt goda.

Fler saffransbullar hittar du här:



Ca 48 stycken
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella
2 påsar saffran
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
1 ägg

Vaniljkräm:
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 ägg
3 msk socker
2 msk potatismjöl
1 krm stött kardemumma
2 msk vaniljsocker

Smula jästen i en bunke och rör ned salt och socker så att jästen löser sig. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm vätskan till den är fingervarm. Häll vätskan över jästen. Tillsätt kesella, saffran och det mesta av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. 
Vispa ihop alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Smaksätt med vaniljsockret.
Arbeta ut den färdigjästa degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Kavla ut varje del till en centimetertjock platta. Skär eller sporra ut 12 rutor. Lägg vaniljkräm på varje ruta. Vik in hörnen mot mitten och tryck till lite. Lägg knytena i bullformar. Jäs övertäckta ca 40 minuter. 
Sätt ugnen på 225 grader. 
Pensla knytena med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. 
Glasera ev. knyten med lite florsocker utrört i lite vatten när de kallnat. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar