lördag 6 augusti 2011

Hamburgare med bröd

Av moster

Hamburgare börjar visst bli lite trendigt igen. Ja, inte korvmojjens eller "den skottska restaurangens" varianter utan finkrogarnas versioner som numera serveras i miniformat (även det en trend) och som förrätt. Själv gillar jag rejäla burgare - helst "american style", dvs. med en bit bacon, en rejäl ostskiva, saltgurka och någon rökig BBQ-sås (eller Annas glaze) - plus den sedvanliga salladen, tomatskivan och (röd) löken, förstås. 

Och godast blir det förstås att göra dem själv (även om jag erkänner att Taylors & Jones burgare ibland läggs på grillen här hemma). Tricket med att göra hamburgare är att försöka göra dem så tunna som möjligt - utan att de faller sönder - eftersom de "reser sig" under grillningen. 

Vad jag dricker till? En god öl, en iskall coca cola eller en vaniljsshake. Ska det vara amerikanskt, så ska det!

Ps. Vill Du inte ha burgarna fullt så "kompakta" kan Du byta ut 100 g av köttfärsen mot fläskfärs. 



Hamburgare /4 port
400 g nötfärs
2 msk Annas glaze (eller någon barbeque- eller worchestersås)
1 krm salt
svartpeppar

Hamburgerbröd /24 st
25 g jäst
5 dl vätska (ljummet vatten eller en blandning av vatten och mjölk)
½ msk salt
ev. 1 msk socker
12-13 dl vetemjöl (eller 4 dl grahamsmjöl och 8-9 dl vetemjöl)
Sesamfrön (eller vallmofrön)

Blanda ingredienserna och låt jäsa 40 minuter. Dela degen i två delar och gör 12 bullar av varje del. Doppa bullarna i en tallrik med sesamfrön/vallmofrön. Lägg på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa ca 15 minuter. Lägg ett bakplåtspapper över bullarna och platta till bullarna med ytterligare en plåt. Låt sedan jäsa ytterligare ca 35 minuter. Grädda ca 6-8 minuter i 250 grader (mitten av ugnen)

2 kommentarer:

  1. Sämsta hamburge receptet jag sett.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var tråkigt att höra. Hoppas du inte nöjde dig med att bara se receptet utan prova det också - det smakar bättre än det ser ut!

      Radera