lördag 4 april 2015

Ägg, ägg, mera ägg - ät så får du skägg

Att äta ägg under påskhelgen är så klart ett måste, men frågar
Ni dottern är nog godisätandet ännu viktigare. Inte minst i år när det gjordes ett undantag från dotterns egen initierade, halvårslånga godisförbud (nyårslöfte). Själv passade jag på att testa två nya äggvarianter: kinesiska teägg och picklade ägg efter recept som publicerades i DN för ett par veckor sedan (och som i sin tur var hämtade från boken "Ägg" av Tove Nilsson).


Men. Näe. Någon riktig succé blev det inte. De picklade i och för sig rätt goda, men de kinesiska var mest snygga att se på. "Som dinosaurieägg", tyckte Liten, men gjorde tummen ned.

 
För den som ändå vill prova:
 
Picklade ägg: 8 hårdkokta, skalade och kalla ägg. Koka lag av 3 dl vatten, 2 dl vitvinsvinäger, 1 dl strösocker, 3 lagerblad, 5 kryddpepparkorn, 1,5 tsk senapsfrön (gula och/eller bruna). Låt lagen kallna. Skär en ½ gul lök i klyftor. Varva ägg, lök och ett par dillkvistar i en burk. Slå lagen över och låt stå i kyl över natten eller längre (håller upp till en vecka i kylen).
 
Kinesiska teägg: 8 hårdkokta, skalade och kalla ägg med skalen kvar. Knäck skalen utan att ta bort dem, dvs. så att de blir "krackelerade". Koka upp 3,5 dl vatten, 1,5 msk svart te, 1,5 dl kinesisk soja, ½ dl japansk soja, 3 stjärnanis, 1 kanelstång, ½ tsk fänkålsfrön, ½ tsk sichuanpeppar, 2 kryddnejlikor, 1 bit färsk ingefära (skalad och skivad), 3 msk risvinsvinäger och 2 msk strösocker. Lägg i äggen och låt sjuda någon minut. Lägg över i en burk och ställ i kylen över natten (håller upp till en vecka i kylen).

 
Och Ni som inte precis blev inspirerade av detta hittar kanske lite inspiration här: 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar