tisdag 24 mars 2015

Ört- och Mascarponefylld lax - och en version för Lat-Maja

Till en tjejmiddag häromsistens bjöd vi på ört- och mascarponefylld lax: ost blandad med smörstekt spenat, örter och purjolök. Fisken förbereddes tidigare på dagen och skjutsades enkelt in i ugnen en dryg halvtimme innan det var dags (låter du fisken vila i kylskåpet behöver du öka tillagningstiden i ugnen).
Men är det ont om tid - eller du helt enkelt är av det lite latare slaget - funkar det fint att fylla laxen med 2 burkar färskost med ruccola och pesto-smak (Arla). Eftersom fyllningen då blir lite rinnigare är "dubbelmackan med steksnöre" sämre. Låt laxsidan vara med skinnet kvar, skär ett snitt på mitten/på längden men inte hela vägen igenom skinnet. Skär sedan "en ficka" längs med skinnet på varje sidan, men inte lämna några centimeter längst ut. Fyll fickorna med färskosten och tryck ihop laxfilén igen.


 
Till åtta personer
 
2 purjolökar, finskivade
5-6 msk smör
1 liten knippa dragon, hackad
1 liten knippa persilja, hackad
1 liten knippa basilika, hackad
100 g mascarpone
50 g parmesan
salt och peppar
400 g färsk spenat
2 benfria laxfiléer med skinn, ca 650 g/st
 
Stek purjolöken i smör tills den mjuknar, utan att den får färg, i ca 20 minuter. Höj värmen mot slutet för att ånga bort vätskan. Häll i örter och mascarpone och låt puttra i ett par minuter så att allt blandas. Blanda i parmesan, salt a och peppra. Låt svalna. Fräs spenaten i smör tills vattnet kokat bort. Salta och peppra.
Lägg 3-4 bitar steksnöre i en ugnsform med bakplåtspapper. Lägg i en laxfilé med skinnsidan nedåt. Sprid ut spenaten och oströran. Lägg den andra laxfilén ovanpå med skinnsidan uppåt. Snitta skinnet och knyt ihop laxen med snörena.
Värm ugnen till 220 grader och stek laxen i ca 25 minuter. Se efter med en kniv att den är färdiggräddad.
Servera med vitlöksrostad potatis eller couscous.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar