I somras bjöd fina svärmor på en rosépepparlax som är "obligatorisk på menyn" när hon har - eller deltar i - de träffar som hon och hennes lapptäcksintresserade (f'låt, "quiltande") väninnor har flera gånger om året på olika platser i landet. Den serveras med salt citronhack och en krämig potatissallad - en riktigt häftig smakexplosion - och det mesta går att förbereda (se tipsen nedan). En perfekt bjudrätt, alltså!
OBS! Receptet är beräknat för tio personer. Vill du ändra räknar du 180-200g lax per person, men tänk på att tillagningstiden också kan ändras då.
Lax till 10 personer
- 2 kg laxfilé
 - 2 msk rosépeppar
 - 1/2 tsk vitpeppar
 - 1 dl socker
 - 1/2 dl salt
 - 10 cm purjolök
 
- Putsa laxen. Krossa pepparsorterna i mortel. Blanda socker, salt och peppar. Gnid in laxen med detta. Skiva purjolöken fint och lägg på.
 - Lägg plast på laxen och låt den stå svalt några timmar, tills sockret och saltet löst sig ordentligt.
 - Sätt ugnen på 175°C.
 - Skär laxfilén på längden och skär bort det mörka i mitten. Lägg bitarna på en smord plåt med skinnet nedåt. Sätt in i ugnen ca 20 minuter.
 - Ta ut laxen och servera genast eller låt svalna. Lika god kall/ljummen som varm.
 - Servera gärna tillsammans med Krämig dillpotatis och Salt citronhack.
 
- 4 citroner
 - 2 dl socker
 - 2 msk salt
 
Skölj och skala citronerna med en potatisskalare så att endast det gula kommer med. Koka skalen i vatten och byt vatten 3 gånger. Skär bort det vita på citronerna. Ta bort kärnorna. Hacka citronköttet. Blanda socker och salt i en bunke. Lägg i citronhacket. Låt ligga ett par timmar. Strimla de kokta skalen fint och blanda med det picklade citronköttet.
1/2 kg färskpotatis
- Koka färskpotatisen i lättsaltat vatten. Låt svalna. Halvera potatisarna.
 - Strimla sockerärterna. Skär purjolöken i tunt.
 - Blanda gräddfil, majonnäs, senap, dill, salt och peppar i en bunke. Vänd i potatis, sockerärter och purjolök. Smaka av med salt och peppar.
 - Till servering: Garnera med dillkvistar och cocktailkapris.
 
Ps. rätten går att förbereda: 
1-2 dagar före: Gör citronhack. Koka potatis.
Dagen före: Blanda allt till potatissalladen förutom dill. Grava och ugnsbaka
laxen. Ställ kallt.
2-3 timmar före servering: Blanda dill i potatissalladen. Om laxen ska serveras varm/ljummen kan den värmas i ca 20 minuter i 100°C, eller så får den stå framme en halvtimme. Ett annat alternativ är att man väntar med att ugnsbaka laxen till 1 timme före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar