söndag 22 september 2013

Svärmors "quiltlax" med rosépeppar

av Moster

I somras bjöd fina svärmor på en rosépepparlax som är "obligatorisk på menyn" när hon har - eller deltar i - de träffar som hon och hennes lapptäcksintresserade (f'låt, "quiltande") väninnor har flera gånger om året på olika platser i landet. Den serveras med salt citronhack och en krämig potatissallad - en riktigt häftig smakexplosion - och det mesta går att förbereda (se tipsen nedan). En perfekt bjudrätt, alltså!

OBS! Receptet är beräknat för tio personer. Vill du ändra räknar du 180-200g lax per person, men tänk på att tillagningstiden också kan ändras då.

 
Lax till 10 personer
  • 2 kg laxfilé
  • 2 msk rosépeppar
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 1 dl socker
  • 1/2 dl salt
  • 10 cm purjolök             

  1. Putsa laxen. Krossa pepparsorterna i mortel. Blanda socker, salt och peppar. Gnid in laxen med detta. Skiva purjolöken fint och lägg på.
  2. Lägg plast på laxen och låt den stå svalt några timmar, tills sockret och saltet löst sig ordentligt.
  3. Sätt ugnen på 175°C.
  4. Skär laxfilén på längden och skär bort det mörka i mitten. Lägg bitarna på en smord plåt med skinnet nedåt. Sätt in i ugnen ca 20 minuter.
  5. Ta ut laxen och servera genast eller låt svalna. Lika god kall/ljummen som varm.
  6. Servera gärna tillsammans med Krämig dillpotatis och Salt citronhack.
Salt citronhack till tio personer
  • 4 citroner
  • 2 dl socker
  • 2 msk salt              

Skölj och skala citronerna med en potatisskalare så att endast det gula kommer med. Koka skalen i vatten och byt vatten 3 gånger. Skär bort det vita på citronerna. Ta bort kärnorna. Hacka citronköttet. Blanda socker och salt i en bunke. Lägg i citronhacket. Låt ligga ett par timmar. Strimla de kokta skalen fint och blanda med det picklade citronköttet.
 
Potatissallad till 10 personer

1/2 kg färskpotatis
  • 150 g sockerärter
  • 5 cm purjolök
  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk senap
  • 1 dl hackad färsk dill
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • dillkvistar och cocktailkapris till servering  

    1. Koka färskpotatisen i lättsaltat vatten. Låt svalna. Halvera potatisarna.
    2. Strimla sockerärterna. Skär purjolöken i tunt.
    3. Blanda gräddfil, majonnäs, senap, dill, salt och peppar i en bunke. Vänd i potatis, sockerärter och purjolök. Smaka av med salt och peppar.
    4. Till servering: Garnera med dillkvistar och cocktailkapris.


     
    Ps. rätten går att förbereda:
    1-2 dagar före: Gör citronhack. Koka potatis.
    Dagen före: Blanda allt till potatissalladen förutom dill. Grava och ugnsbaka
    laxen. Ställ kallt.
    2-3 timmar före servering: Blanda dill i potatissalladen. Om laxen ska serveras varm/ljummen kan den värmas i ca 20 minuter i 100°C, eller så får den stå framme en halvtimme. Ett annat alternativ är att man väntar med att ugnsbaka laxen till 1 timme före servering.
     

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar