fredag 27 september 2013

Rostad paprikasoppa

Visst är det alltid lite vemodigt att behöva ställa in sandalerna i garderoben och börja rota fram strumpbyxor, fingervantar och halsdukar. Men efter den sommar - och höst - som vi haft kan vi inte klaga alltför mycket när hösten nu börjar dra in på allvar. Faktiskt så ser vi fram emot att vackra höstdagar, långa promenader och mys i soffan. Söndagsstekar och mustiga grytor. Soppor och nybakat bröd. Det enda vi möjligen är lite ledsna över är att missa årets bästa tid på världens bästa ö: Skördefesten. Men vi tröstar oss med en fantastiskt god soppa på rostad paprika och ett gott bröd.

Ps. Den andra gången vi gjorde soppan "rundade" vi av med att tillsätta lite grädde efter att soppan mixats slät. Gott det också.


 
 
6 paprikor (röda eller gula)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
2 dl vitt vin
7 dl hönsbuljong
flingsalt och nymalen peppar
lite olivolja till serveringen
 
Dela paprikorna, ta ur kärnhuset och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grilla dem i ugnen på 275 grader i ca 15-20 minuter tills skalet blivit svart.
Lägg paprikorna i en skål med lock och låt dem stå i ca 20 minuter så att skalen lätt kan dras av.
 
Strimla de grillade paprikorna, skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull och fräs lök och vitlök utan att det tar färg. Lägg i paprika och häll på vin. Låt vinet koka in ett par minuter och häll sedan på buljongen. Låt sjuda utan lock i 5 minuter. Mixa soppan slät. Salta och peppra. Servera varm eller kall med lite olivolja över.
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar