torsdag 19 september 2013

Inlagda tomater

Så här i skördetider blir vi alla som små ekorrar: vi samlar mat för att förvara tills det blir bistrare tider. För även om vi inte behöver är det ju så roligt - och det blir så gott!

Av svägerskans fina tomater häromsistens skulle det bli tomatmarmelad hade jag tänkt. Men det blev inlagda tomater istället. Ungefär som inlagd/saltgurka fast med tomater.

/Moster




1 kg cocktailtomater
1 dl salt
3-4 färska timjankvistar

Lag:
2 dl ättikssprit (12%)
3 dl vatten
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 kanelstång
1 tsk fintärnad färsk ingefära
3 kryddnejlikor

Skölj tomaterna. Dela dem och strö på salt. låt stå kallt i 3-4 timmar. koka lagen och låt svalna ngt.  spola av saltet och lägg tomaterna på en handduk för att rinna av. Lägg tomaterna på varma rena burkar, slå lagen över tomaterna. Förslut och förvara kallt.


1 kommentar:

  1. Tyvärr blev detta alldeles för salt. Hade i mer tomater än vad receptet angav och sköljde noga och torkade...men nu har jag många burkar vackra men näst intill oätbara tomater. Synd!

    SvaraRadera