söndag 29 september 2013

Barbietårta till efterskottskalaset

Nyligen ställde vi till med "efterskottskalas" för dottern som fyllde sex år i somras. På beställning skulle det bli ett pyjamasparty med några av de bästa kompisarna. Med skräckblandad förtjusning såg vi föräldrar fram emot kalaset: fem ungar ett helt dygn varav några aldrig sovit över själva hos någon kompis förut. Å så en massa socker på det. Vad hade vi gett oss in på....?

Med det sagt lade vi ambitionsnivån lågt. För att vara oss, kanske ska tilläggas. Ganska snabbt bestämde vi oss t.ex. för att varken baka eller laga mat. För handen på hjärtat, ingen av ungarna bryr sig ju nämnvärt om det är färdigköpt eller hemlagat. Ofta är det väl vi föräldrar som vill försöka imponera på andra föräldrar. Så vi köpte Singoallakex, vaniljrån och Mumsmums. Lade upp vindruvor och melon. Och gjorde tårta på färdiga bottnar, köpt hallonsylt och vaniljsås på pulver. Och lade krutet på att dekorera tårtan. För att det är så galet roligt. Och för att vi hade kul när vi gjorde det tillsammas, ungen och jag. Och det blev mycket, mycket lyckat!

/Moster

Ps II: Tycker du även detta är "överkurs" eller har en unge som vare sig är förtjust i tårta eller dockor finns tips på världens enklaste glasstårta nedan.

 Ps I. Jag ville försöka få "kjolen" så hög som möjligt, så jag använde två paket bottnar som jag skar ut lite mindre "rundlar" ur. Delarna som blev över hamnade i frysen - tanken är att göra Cake-Pops av smulorna så småningom. Har Du ingen lust med det och tycker att det är slöseri att kasta bröd, bygger du grädden på höjden istället.



2 pkt färdiga tårtbottnar
1 påse vaniljsåspulver
ca 4 dl mjölk
2 dl hallonsylt.
5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 marsipanlock
1 Barbiedocka
Strössel, maränger etc. till dekoration

 Lägg fram marsipanlocket så att det blir rumstempererat. Blanda vaniljkrämen och ställ kallt. Vispa grädden med vaniljsocker. Ta benen av dockan och linda in överdelen i folie (eller i lite marsipan).
Bred vaniljkräm på den första bottnen, lägg på nästa och bred hallonsylt över. Upprepa och avsluta med grädde (bred lite extra grädde på mitten så tårtan blir extra hög och bullig).
Skär några snitt runt om i kanten på marsipanlocket. Använd plasten som locket ligger på och lägg försiktigt locket över tårtan. Dra bort plasten och tryck till på sidorna så at marsipanen sitter tätt (alternativt veckar sig som "klänningsveck" längst ned.
Skär ett kryss i mitten på tårtan och tryck ner dockan. Vik in marsipanen runt dockan och dekorera. 




Jag stansade ut blommor i vit sockerpasta och limmade på strössel med hjälp av "ätbart klister" som jag hittade hos Systrarna Voltaire för 49 kronor. Tänk vilka grejer det finns!



En ännu enklare variant på födelsedagstårta är att göra ett glasståg av glass, kakor, grädde, maränger och chokladsås. Köp två halvliterspaket med glass. Dela det ena glassblocket på mitten och lägg den ena delen ovanpå det odelade glassblocket (=loket). Den andra halvan lägger du efter (=vagn). Gör vagnsidorna av rån, lägg i maränger och ringla över chokladsås. Använd Singoalla eller Ballerinakex som hjul och dekorera med vispad grädde och strössel.



Ps. Eftersom efterskottskalaset var ett pyjamasparty blev det middag också (och frukost, så klart. Mer om det senare). Dottern hade svårt att välja kalasmat: kinamat, hemgjorda hamburgare eller broccolisoppa (!). Till sist blev det kinamat.... Och sedan ett härligt kuddkrig så dun och lampor flög!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar