fredag 9 augusti 2013

Lomelinos jordgubbstårta med vit choklad

av Moster

Egentligen är det smått otroligt, men så här en bra bit in i augusti kan vi fortfarande köpa svenska jordgubbar på vår ö (35 kronor litern). Antar att den segdragna våren inte bara var av ondo, men också att allt fler jordgubbsodlare satsar på olika sorter för att förlänga säsongen.

Oavsett vilken kan vi alltså fortfarande göra Lomelino's fantastiska jordgubbstårta om vi vill, ett recept jag saxat ur en tidning för länge sedan och provade till dotterns "efterskottstårtkalas" tidigare i sommar. Eftersom jag snabbt insåg att jag varken hade de nödvändiga verktygen och långt ifrån det handlag som krävdes (tårtan blev alls inte lika fin som orginalet) kanske ett försök till vore på sin plats...

Ps. Vill du färgar du frostingen rosa med pastafärg: enligt Lomelino blir frostingen alltför tunn om du använder hushållsfärg. Själv använde jag pyttelite bärsaft att färga med och pyntgelé till att göra ett "pärlband" av.


Jordgubbsbotten
4 stora ägg
3½ dl socker
4 dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
60 g jordgubbar
½ dl vatten

Kompott
250 g jordgubbar
½ dl gelésocker

Frosting
200g vit choklad
100 g osaltat smör, rumsvarmt
200g philadelphiaost
2-3 dl florsocker
(ev. pastafärg)

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ca 20 cm hög form med hög krage av bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem lite i taget.. Mixa jordgubbarna, blanda med vatten och värm i kastrull. Vispa försiktigt ned purén i blandningen. Häll i formen och grädda i ca 1 timme.
Kompott: Skiva jordgubbarna till kompotten i en kastrull. Mosa dem lite lätt och blanda med socker. Koka i ca 30 sekunder. Ta av spisen och låt svalna.
Frosting: Smält choklad över ett vattenbad och låt svalna. Vispa smör och ost och tillsätt florsocker.

Dela tårtbottnen i tre delar. Varva bottnar med kompott (ev. blandad med lite vispad grädde så att du får en mousseliknande konsistens). Bred en del av frostingen över kakan och ställ den kallt så att den stelnar. Lägg sedan på ytterligare ett lager frosting. Dekorera med blommor, flaggor eller vimplar.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar