lördag 17 augusti 2013

Dillmajonnäs till räkfrossa

Okej. Erkänn att Ni tänker 1980-tal, trist vitt bröd och Rhode Islandsås när Ni hör ordet räkfrossa. Eller möjligen en båttur tillsammans med allt annat än nyktra människor och något coverband som Ni glömde namnet på så fort Ni steg i land (men som Ni tyckte var fantastiska där och då och inte kunde förstå varför de inte slagit igenom). Oavsett vilket, håll med om att räkfrossa känns "SÅÅ igår".

Men nyligen hamnade vi faktiskt på räkfrossa. På en oerhört fräsch variant och hyfsat uppdaterad variant:  Goda ostpajer, åtta-tio sorters aioli, mörkt bröd och bröd på surdeg,goda ostar och servispersonal som hela tiden höll våra skalfat i hanterbart skick. Mycket gott alltihopa.

Enda kritiken möjligen att det i princip bara var olika sorters aioli: för de icke-vitlöksälskande fanns föga att hämta utöver en dillmajonnäs - å så den obligatoriska rhode Islandsåsen då...

Ps. Nedan hittar Ni vår variant av dillmajonnäs, god till så väl räkor som fisk.



2 äggulor
3 tsk vinäger
2 tsk fransk senap
ca 3 dl matolja
1/2 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 kruka dill

Blanda alla ingredienser utom oljan (bäst om allt har rumstemperatur). Hacka dillen.
Tillsätt oljan, först droppvis under kraftig vispning. Vispa till lagom konsistens och smaka av med salt och cayennepeppar. Rör ned den hackade dillen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar