måndag 8 juli 2013

Flapjacks, breakfast bars, mellanmålsbitar - eller vänninans allergikakor

En god vän är dödligt allergisk mot ägg och nötter. Så där så att hon har en adrenalinspruta och egen mat i väskan vart hon än går. Till fikarasterna på konferenser hivar hon ofta fram de här godbitarna som påminner om Flap Jacks, men hon kallar dem Breakfast Bars. Själv kallar jag dem kort och gott för Väninnans allergikakor.

/Moster

Ps. Recept på Flapjacks och andra nyttigare godsaker hittar du här:
 




20-40 stycken, beroende på hur stora du vill ha dem.

1 brk kondenserad mjölk, ca 400 g
250 g/drygt 6 dl havregryn (Sempers eller Carlshamns rena om du äter glutenfritt)
75 g/2 dl kokosflingor
100 g torkade tranbär (eller hälften tranbär och hälften torkade blåbär)
125 g blandade fröer (t ex solros-, sesam- och pumpa-)
125 g osaltade och orostade cashewnötter

Sätt ugnen på 125 grader. Fodra en form, ca 23 x 33 cm, med bakplåtspapper.
Värm den kondenserade mjölken i en kastrull. (Var uppmärksam för den bränner lätt!) Under tiden blandar du övriga ingredienser i en skål. Rör ner mjölken när den blivit varm. Bred ut smeten i formen.
Baka "kakan" en timma i ugnen. Skär den i bitar ungefär en kvart efter det att du tagit den ur ugnen. Låt kallna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar