söndag 14 juli 2013

Årets grej är glass

av Moster

Först cupcakes, sen cakepops och macaroons... Vem 17 hade gissat att nästa grej skulle bli glass? Vanlig hederlig glass i strut. Eller, ja. På pinne ska det väl vara om du tillhör "cupcakes-cakepops-macaroon"-generationen. För att det ska pyntas och dekoreras är liksom självklart. Och i tak med att sommarvärmen ÄNTLIGEN kom fylldes bokhyllorna och tidningarna med allehanda fantastiska recept.

 
Själv är jag lite för lat för att "fippla och trixa" med glass på det här sättet. Kanske för att jag inte äger någon glassmaskin. Eller för att jag är småbarnsförälder och bara tanken på att lägga ner en massa tid och energi på något som 6-åringen slukar i ett nafs. Eller så är det för att jag helt enkelt inte är den pyssliga sorten (jodå, redan nu hör jag de vilda protesterna från alla som känner mig...). I det perspektivet passar förstås Arlas nya grej fint: Mjukglass hemma. Fast jag gillar verkligen inte mjukglass. En konsistensgrej snarare än en smakgrej. Smält glass, vad är poängen, liksom....
 
 
 Nä, istället gläds jag åt att alla fantastiska glasställen som finns i stan. Och god glass på ett schysst ställe är nog det bästa som finns. Nästan på den nivån att jag till nästa nyår tänker lova att smaka ALLA smaker på ALLA ställen med hemgjord - eller på annat sätt vansinnigt god - glass (fast med radioprogrammet "Hassan" i minne kanske jag borde formulera om mig och säga "platsgjord" istället) : Stikkinikki, Ölandsglass, Rättviksglass, Kungsholmens glassfabrik.... Fast det klart, med min avoga inställning till choklad behöver jag nog avgränsa löftet på något sätt (förresten, kan någon förklara hur det kommer sig att det bara finns typ två smaker utan choklad bland fantastiska Ben & Jerrys fantastiska utbud...?).

För någon månad sedan öppnade Chillbox på ett par platser i Stockholm, en glassbar med mjukglass (hu!) på yoghurt med många olika smaker. Kunden förser sig själv - och blandar efter eget huvud - av både glass och tillbehör och betalar sedan per vikt. En normalstor (i dotterns tycke, för stor i mammans) glass med strössel brukar landa på 17-18 kronor. Helt okej. Och yoghurt känns åtminstone lite nyttigare (därav strösslet)...

 
Men för Er som inte har det perfekta glasstället runt hörnet OCH tillhör den lite latare sorten, rekommenderas ett gammalt beprövat knep: God glass i storpack från vanliga affären som får tina en stund och sedan blandas med frukt, bär, sås eller sylt innan den fryses in igen. Nästan som hemgjord!
 
 
 
Några tips hittar Ni här:
 
Och vill Ni prova på den mer avancerade glasstillverkningen - eller bara inspireras - rekommenderas Elisabeth Johanssons bok om hemgjord glass, ice pops. Även Nicole Emsons (som för övrigt driver "StikkiNikki") bok "StikkiNikkis Ice-pops - Glass på pinne" är en inspirationskälla. Och så klart Linda Lomelinos dito "Lomelinos glass".
 
För övrigt vill jag bara säga att jag älskar att kunna välja och vraka mellan glasställena där jag bor. Att jag - trots att jag kan promenera till storstadspulsen på tio minuter - står i glasskön tillsammans med uppblåsta badringar, badbollar och människor som är badvåta i håret. Att jag på min morgonjogging möter människor i morgonrock och tofflor och med handduken över axeln på väg till morgondoppet. Fast det klart, barfota och barbröstade glassköpare i matvaruaffären hade jag kunnat vara utan. Men de bidrar helt klart till "utomlandssemesterkänslan" de också...!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar