torsdag 18 juli 2013

Sommartårta med hallon och lime

Med fruntimmersveckan för dörren kommer här ett tårtrecept med inspiration från fantastiska Lomelino. Men vi använde hallon (och några överblivna blåbär) istället för jordgubbar. Grattis Sara, Margareta och alla Ni andra som har namnsdag den här veckan!




Sockerkaksbotten:
50 g smör
2 ägg
2½ dl socker
½ tsk vaniljpulver
1 dl mjölk
3 dl mjöl
1½ tsk bakpulver

Limecurd (ca 3 dl)
1½ dl socker
2 ägg
saft och skal från 3 lime
50 g rumsvarmt smör i tärningar

Fyllning
6 dl vispgrädde
2 msk socker
500 g jordgubbar eller hallon
1 dl limecurd

Sätt ugnen på 175 grader
smöra och bröa två formar, ca 15 cm i diameter
smält smör och låt svalna. Vispa ägg och socker. värm mjölk och tillsätt lite i taget. Vispa i smöret. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned i smeten. Grädda ca 30 minuter.

Limecurd: Blanda ägg, lime och socker i en kastrull över ett vattenbad. Vispa hela tiden (annars blir det äggröra!). Ta av från värmen när smeten tjocknat och rör i smöret lite i taget. Låt svalna. Curden håller i kylen ca 1 vecka.

Dela varje botten i två delar. Varva limecurd, botten och hallon/grädde. Bred grädde över hela tårtan och dekorera.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar