tisdag 28 juli 2015

Rabarberpaj med kardemumma och vit choklad

Vi älskar rabarber. Och kardemumma. Och vit choklad. Så en paj med rabarber, kardemumma och vit choklad lät som en dröm när vi hörde en av Sveriges mästerkockar tala om detta på Nyhetsmorgon i våras. Så när vi i början av sommaren dessutom hade förmånen att få del av L&K:s rabarber när mina egna tagit slut. Så då var det liksom bara att göra.

Men. Det blev liksom inte fullt så gott som vi föreställt oss. Chokladen kom inte till sin rätt och kardemumman tog nästan överhanden. Så om vi gör ett nytt försök skulle vi ta mindre socker, öka chokladmängden och - tro't eller ej - kanske ta något mindre kardemumma.

Eller så håller vi oss till tidigare rabarberfavoriter.....

 
 
1 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl ljust muscavadosocker
1 tsk vaniljsocker
100g kallt smör
100 g vit choklad, grovhackad
600 g rabarber
1 msk potatismjöl
1 tsk hela kardemummakärnor
1 dl strösocker
smör till formen
 
Blanda mjöl, havregryn, muscavadosocker och vaniljsocker. Lägg i smöret och jobba in det i smulorna med fingrarna.
Skala rabarbern om den är grov. Skiva den annars i 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en bunke och häll över potatismjöl och socker.
Mortla eller krossa kardemummakärnorna och tillsätt dem. Rör runt ordentligt.
Smörj en pajform med smör och lägg i rabarbern. Toppa med smulorna och hackad choklad.
Grädda i 225 grader i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
Servera med mjuk vaniljglass eller löst vispad grädde.


 
Alternativa kakor och pajer med rabarber - med eller utan kardemumma - hittar Ni här:
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar