söndag 19 juli 2015

Rabarberbubbel, kladdkaka med björnbär och Lemkes potatissallad för löpare

Som vanligt samlades ett gäng små och stora löpare för att springa runt Ölands enda insjö, äta medhavd picknick och senare, när alla kommit i mål, ha grillknytis hemma hos oss (se inlägg om tidigare år här och här).


Medan grillarna blev varma och alla löpare turades om i duschen, bjöd vi på rabarber i fördrinken, oliver, tryffelchips, crostini med pestoröra och ansjovisröra med rädisor.  Och till de olika korvarna från Rosas handel gjorde vi Lisa Lemkes potatissallad med kapris och pepparrot, pastasallad och coleslaw.


 
Rabarberdrinken gjordes på 12 cl rabarbersirap (5 dl rabarber som fick koka med 2 dl socker och 1 dl vatten i ca 20 minuter innan den silades), 6 cl gin och 6 cl citronsaft som blandades, hälldes i botten på glasen och toppades med en flaska mousserande vin.
 
Och Lisa Lemkes potatissallad görs på 600 g färskpotatis (kokt och avsvalnad), 1½ dl gräddfil, 1 msk dijonsenap, ½ tsk flytande honung, 2 msk färskriven pepparrot, rivet skal från 1 citron, 1 liten rödlök i tunna skivor, 2 dl cocktailkapris, flingsalt och svartpeppar.
 

 
Och självklart blev det efterrätt också. Medan de små gick på skattjakt åt de vuxna mazarinkaka med jordgubbar och kardemumma och en seg kladdkaka med björnbär (efter ett Ica-recept).
 
Kladdkaka med björnbär
 
225g smör
100g mörk choklad
1½ dl socker
1 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
3 ägg
2½ dl vetemjöl
1 dl kakao
150g frysta, tinade björnbär
Smör och mjöl till formen
 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret. Hacka chokladen och rör ned i smöret och fortsätt röra tills chokladen smält.
Blanda socker, farinsocker, sirap och ägg i en bunke. Sikta ned mjöl och kakao. Tillsätt smör- och chokladblandningen och rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen. Tryck ned björnbären i smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Låt svalna.
Servera med vispad grädde och jordgubbar.
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar