onsdag 22 januari 2014

Mustig gryta med kyckling


Hur länge ska en gryta koka för att kallas långkok? Har den tiden - eller gränsen - ändrats i takt med att vi och samhället får alltmer bråttom? Hur som helst presenterades den här grytans koktid på 45-50 minuter som långkok i tidningen Mama för ett tag sedan. Och långt eller kort spelar egentligen mindre roll, så länge det är gott.


4-6 personer
 
4 paprikor (röda, gula och gröna)
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
12 sardellfiléer i olja
en liten burk urkärnade svarta kalamataoliver
1 stor färsk kyckling
2 msk olivolja
2,5 msk rökt paprikapulver
2 dl vatten
2 brk körsbärstomater
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
½ tsk strösocker
grovhackad persilja
 
Kärna ur paprikorna och tärna dem grovt. Skala och hacka rödlök och vitlök. hacka sardellerna fint och oliverna grovt. Stycka kycklingen i 6-8 bitar, behåll benen.
Hetta upp oljan i en stor gryta och bryn kycklingdelarna. Ta upp kycklingen och fräs sedan rödlök och vitlök mjuk. Tillsätt paprika, kyckling, sardeller och paprikapulver och fräs tillsammans ett par minuter. Rör ned vatten, körsbärstomater och hälften av oliverna. Krydda med salt, peppar och socker. Koka upp och låt sjuda under lock 45-50 minuter eller tills alla kycklingdelarna är genomkokta.
Ta upp kycklingen och mixa det som blir kvar i grytan hastigt, dvs. bara så mycket att vätska och grönsakerna går samman en aning. Lägg tillbaka kycklingen och servera grytan med ris eller couscous och ett gott bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar