söndag 26 januari 2014

Blodapelsinmarmelad med rom


Nu börjar blodapelsinsäsongen. Så passa på att njut! Men skulle du mot förmodan inte hitta några funkar det bra med vanliga blonda - eller en blandning av blonda apelsiner och blodgrape.


 
Blodapelsinmarmelad, ca 1 liter
 
7 blodapelsiner
4 dl vatten
1 kg syltsocker
2 msk ljus rom
½ vaniljsstång
 
Tvätt apelsinerna. Dela dem i halvor och pressa ur saften. Hacka skal och fruktkött i en matberedare.
Blanda saft och frukt med vatten i en rymlig gryta. Låt koka under lock i ca 10 minuter.
Rör ned syltsocker och koka ytterligare 5 minuter.
Ta grytan från värmen och skumma noga. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Rör i rom och tillsätt fröna från vaniljstången.
Häll upp marmeladen i varma, väl rengjorda burkar och förslut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar