torsdag 26 juli 2012

Enkel jordgubbstårta med smak av Italien

En variant på jordgubbstårta med savoiardikex och mascarpone. Den som vill ha en vuxnare - och mindre söt - variant marinerar jordgubbarna i 2-3 msk cointreau och har det rivna apelsinskalet (ej saften) i marinaden. Det går också att ha en tesked cointreau i gräddblandningen.


1 pkt savoiardikex
1 ask mascarpone
3 dl vispgrädde
1-2 liter jordgubbar
1 apelsin (skal och saft)

Snoppa och dela jordgubbarna i bitar. Riv skalet på apelsinen, pressa ur saften och lägg alltsammans i en skål. Marinera hälften av jordgubbarna i apelsinsaften en stund till gubbarna mjuknat.
Vispa grädden och blanda den med osten.
Lägg hälften av kexen på ett fat. Skeda över hälften av de marinerade gubbarna och marinaden. Bred därefter hälften av gräddblandningen över dem och fortsätt sedan med ytterligare ett lager kex, marinerade jordgubbar och gräddblandning.
Låt stå en stund innan servering så att kexen hinner suga åt sig av marinaden.
"Strössla" sedan resten av jordgubbarna över "tårtan" innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar