söndag 29 juli 2012

Dotterns sommarläxa: Jordgubbspaj från Saltå kvarn

En fördel med den kalla och sena sommaren är att jordgubbssäsongen varat längre. Åtminstone verkar det så. Men nu börjar gubbarna tryta i landet....

Inför lovet fick dottern en sommarläxa: att räkna matte och dokumentera på vilket sätt hon gjort det. Hon har tagit sin läxa på stort allvar och räknat allt möjligt: får, väderkvarnar, dagar, blomsorter... Men den riktiga "läxan" blev Saltå kvarns jordgubbspaj med kardemumma. Hon började med att räkna antalet liter vi plockade och hur många askar som fick plats på en "platta". Sedan blev det till att mäta och räkna alla ingredienser till pajen vi bakade: "50 + 50 +50 +25 g smör blir 175 g smör" osv. Och godare matteläxa har sällan skådats!

/Moster


ca 10-12 bitar

175 g smör
3 dl vetemjöl
1½ dl råsocker
1½ dl havregryn

½ liter jordgubbar (vi tog lite drygt)
3 dl gräddfil
2 ägg
1 dl råsocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk stötta kardemummakärnor

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och rör i mjöl, socker och havregryn.
Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Grädda skalet i ca 15 minuter.

Öka ugnsvärmen till 200 grader
Skiva jordgubbarna och lägg dem i skalet.
Rör i hop grädfil, ägg, socker, vaniljsocker och kardemumma. Häll smeten över jordgubbarna i skalet.
Grädda i ca 45-50 minuter tills fyllningen stelnat.
Låt svalna. Pudra ev över lite florsocker och servera med vispad grädde.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar