tisdag 20 december 2016

Citrussill

Årets sill på julbordet blev en citrussill - i två varianter. Vi började med att koka klassisk "tre-två-ett"-lag och lägga in sillen med apelsin, citron, lime, vitlök och purjo. Ett dygn senare serverade vi med citrusskal och dill. Alldeles tillräckligt - och mycket gott.

Vill du ha en starkare och kryddigare variant lägger du kanel, kryddnejlikor och chili i lagen (lite oortodoxt gjorde vi detta med sillen fick över) och serverar på en bädd av finskuren fänkål (vänd skivorna i lite citronsaft och strö över lite flingsalt). Också gott.




1 burk inläggningssill
1 apelsin
1 citron
1 lime
3 vitlöksklyftor
ca 15 cm purjolök
 
(1 kanelstång)
(10 kryddnejlikor)
(1 liten röd chili, skivad)

Lag: 1 dl ättikssprit, 12 procent
2 dl strösocker
3 dl vatten.

dill och citronskal till garnering.
(1 liten fänkål, citronsaft och flingsalt).

Koka lagen och låt svalna. Tvätta frukten och riv skalet. Skiva vitlöken tunt. Ansa och strimla purjolöken.
Låt sillen rinna av och skär fisken i ca 1 cm sneda bitar.
Varva sill, fruktskal och lök i en burk. Slå över lagen och låt vila minst 1 dygn i kylskåp.
Garnera med citrusskal (gärna rivet med zestjärn) och dill vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar