torsdag 17 september 2015

Blåbärs- och citronrutor till fikat

En variant på smulpaj i "munsbitsformat". Perfekt att bjuda kollegorna på till . eftermiddagsfikat. Receptet kommer från en tidning där Linda Lomelino intervjuades. Vi tyckte att citronsmaken var lite snålt tilltagen och lade till en del...

Fler recept med kombon citron- och blåbär hittar Ni här:


 
3½ dl vetemjöl
1,25 dl strösocker
½ tsk bakpulver
en nypa salt
125 g kallt smör i tärningar
1 äggula
1 tsk färskpressad citronsaft
 
250 g färska eller frysta blåbär
½ dl strösocker
2 tsk potatismjöl
2 tsk finrivet citronskal
1 msk citronsaft
½ msk råsocker eller strösocker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Klä en ugnsfast form, ca 20x20 cm med bakplåtspapper.
Blanda mjöl, socker och bakpulver och salt i en skål.
Tillsätt smör, äggula och citronsaft och nyp ihop till en smulig deg.
Tryck ut 2/3 av degen i botten av den ugnsfasta formen.
Blanda blåbär, socker, citronskal och citronsaft i en skål. Häll blandningen i formen.
Strö resten av degsmulorna över blåbärsblandningen. Strö sockret över.
Grädda kakan i 30-35 minuter. Låt svalna helt och förvara i kylen.
Skär i mindre bitar och vid servering. Servera dem kalla som knapriga munsbitar.
 

2 kommentarer:

  1. Jag tänket att kollegorna skulle älska den här kakan! Också! På en tisdag. Förmiddag. 😜

    SvaraRadera