tisdag 7 augusti 2012

Lokala råvaror och strömmingsmacka = sommar i en liten ask

Jag älskar storstaden. Jag uppskattar Stockholm varje dag: det är en fantastisk stad, en av världens vackraste med sitt vatten, sina färger och sin arkitektur. Och inte minst sitt fantastiska matutbud med produkter från både när och fjärran. Men jag älskar landet också. Att själv få dra upp mina grönsaker ur egna trädgårdslandet och handla närproducerat i gårdsbutiker. Bara synd att vår lokala gårdsbutik upphörde förra året. Och att det alltför sällan finns lokalt producerade färskvaror i öns ordinarie butiker, bortsett från specialiteter alltså. Där är nog faktiskt Stockholm bättre: i vårt område har t.ex. Ica flera olika mjölksorter från närområdets bönder. Men ibland händer det. Häromdagen stod dottern med näsan i en låda tomater på Ica, alldeles lycklig över att "det luktade tomater, på riktigt". Så vi ger inte upp. Vi fortsätter att leta och välja lokala råvaror. Nyligen blev det grönsaksinköp på marknaden i Sandvik, där det självklart också blev fisk till lunch. Och där vi - till vår glädje och förvåning - upptäckte att dottern "ääälskar" stekt strömming!




Den stekta strömmingen serverades på en bit smörat knäckebröd med ett eksalladsblad, skivad tomat, dill och hackad rödlök. Den gigantiska och vackra betan är en polkabeta som vi hittade på gårdsbutiken i Källa.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar