Men någon "uttala din högsta önskan så blir den sann"-lapp hittade vi inte i våra kakor. Men vi är väldigt överens om vad vi hade önskat oss om vi hade fått en sådan.....
tisdag 27 januari 2015
Lyckokakor - kakor av lycka!
Självklart måste högläsning ur Kerstin Lundbergh Hahns fina bok "Lyckokakan" (med bilder av vår favoritillustratör Maria Nilsson Thore) ackompanjeras som sig bör. Boken handlar om att vara kär. Om att vara modig. Och att ha världens pinsammaste föräldrar. Vi har läst, skrattat och pratat mycket om vad vi hade gjort om vi hade varit Oscar....
söndag 18 januari 2015
Muffins med hallon och vit choklad
Ett söndagsbak av "vi tar väl vad vi har"-slaget. Hallon och vit choklad. Mums!
Vi gjorde 24 lite mindre muffins, men så klart går det att göra 12 stora också.
Vi gjorde 24 lite mindre muffins, men så klart går det att göra 12 stora också.
2 dl socker
3 ägg
1 tsk bakbulver
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 dl vaniljyoghurt
100 g smält smör
100 g hackad vid choklad
hallon (frysta funkar fint).
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ned smöret och yoghurten i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna. Vänd ned dem i äggsmeten tillsammans med hackad choklad. Fördela smeten i formar och tryck ned ett par hallon i varje form. Grädda i 200 grader i ca 12-15 minuter (15-20 minuter för lite större muffins).
Etiketter:
Choklad,
Hallon,
Muffins och Cupcakes
måndag 5 januari 2015
Nya krafter i köket
Efter ett tungt år - på flera olika sätt - och hög bloggfrånvaro - är det nytt år, nya tag som gäller.
Men fröken Linda och hennes moster går skilda vägar. Istället får Moster sällskap av en liten prick i sitt skafferi. Tillsammans fortsätter vi botanisera i Mosters skafferi. Det kommer bli lika roligt, lika kreativt - och kanske lite mer lekfullt. Kanske lite färre egna experiment med angivna mått och exakta mängder. Lite fler färdiga recept och, förhoppningsvis, roliga och inspirerande ögonblicksbilder tagna med mobilkameran. Så. Vi tackar Fröken Linda för den här tiden och hoppas att Ni kommer att gilla det Liten & Stor kommer att göra i köket, både i storstan och på landet.
/ Moster
Men fröken Linda och hennes moster går skilda vägar. Istället får Moster sällskap av en liten prick i sitt skafferi. Tillsammans fortsätter vi botanisera i Mosters skafferi. Det kommer bli lika roligt, lika kreativt - och kanske lite mer lekfullt. Kanske lite färre egna experiment med angivna mått och exakta mängder. Lite fler färdiga recept och, förhoppningsvis, roliga och inspirerande ögonblicksbilder tagna med mobilkameran. Så. Vi tackar Fröken Linda för den här tiden och hoppas att Ni kommer att gilla det Liten & Stor kommer att göra i köket, både i storstan och på landet.
/ Moster
tisdag 19 augusti 2014
Kusinkalas
Mitt i jobbresor och semestrar i början av sommaren fyllde världens bästa unge 7 år. Vad hon önskade sig i present kunde hon inte säga ("alltså, mamma, jag veeet inte. Och om jag säger, då vet jag ju vad jag får...!), men att hon skulle ha ett "kusinkalas" för alla små och stora kusiner bestämde hon redan i vintras. Och kusinbarnet. Och mormor. Och farmor. Och morbror. Och....
Dessutom hade hon bestämt att hon och pappa skulle göra sushi (se här) Och att hon och jag skulle göra dumplings (recept här). Och att det skulle vara ballonger, lek i parken och dansstopp. Och så skulle bjudas på jordgubbstårta som hon helst av allt ville göra med Fröken Linda (se här).
Och självklart är prinsessans ord vår lag...!
tisdag 29 juli 2014
Mjölk = lycka!
Att få mjölk direkt från korna på barndomens gård är inte bara lycka, utan även ren och skär glädje!
Dessutom blir det sjukt goda pannkakor!
söndag 27 juli 2014
Mazarinkaka med jordgubbar
Till ett av sommarens många fikabesök bakades det en mazarinkaka med kardemumma och jordgubbar och serverade lättvispad grädde till. Mycket gott!
Ps. En annan variant på kaka med jordgubbar och kardemumma hittar du här.
Ps. En annan variant på kaka med jordgubbar och kardemumma hittar du här.
200 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
1½ dl råströsocker
2 ägg
1 msk hel kardemumma
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 näve jordgubbar
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en rund bakform.
Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Vispa ihop det rivna med smör och socker med en elvisp. Tillsätt ett ägg i taget.
Stöt kardemumman i en mortel. Blanda kardemumman med de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Klicka ut smeten i formen.
Snoppa och dela jordgubbarna i bitar och tryck ned dem i smeten.
Grädda i ca 45 minuter. Stjälp upp kakan och servera med vispad grädde.
fredag 25 juli 2014
Sommarlunch
När dagarna flyter ihop och klockan inte längre styr dygnsrytmen finns det knappt ork att laga lunch. Då är filmjölk med jordgubbar å blåbär och en skiva Ölandslimpa med citron- å timjansrökt makrill från Böda fisk och rökeri den perfekta sommarlunchen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)