söndag 6 mars 2016

Kycklinggryta med vitt vin och citrusmarinerade oliver

Till Mellomyset med fina vännerna bestämde vi oss för kycklinggryta, Liten och jag. Samma gryta jag bjöd tjejgänget på för ett par veckor sedan. En riktig favorit faktiskt.
 
 
Kyckling med citrusoliver 4-6 portioner
1 gul lök
140 g bacon eller pancetta
2 dl vitt vin
800 g körsbärstomater på burk
2 msk flytande kycklingfond
1 lagerblad
1, 5 msk färsk oregano (eller 2 tsk torkad)
3 kvistar (eller 1 msk torkad) rosmarin
1-2 kanelstänger
1,5 kg kycklinglår med skinn (ca 9-10 bitar)
Salt och svartpeppar
Olja till stekning
 
Citrusmarinerade oliver
2 dl oliver
1 vitlöksklyfta
1 finhackad röd chili
3 msk hackade färska örter (rosmarin, oregano, bladpersilja, basilika)
3 msk olivolja
rivet skal av 1 citron eller 1 apelsin
 
Börja med att marinera oliverna: blanda alla ingredienser och låt stå i rumstemperatur ett par timmar (eller över natten).
 
Skala och finhacka löken och bacon/pancetta. Bryn i olja i en låg vid kastrull.
Häll på vinet och låt koka ett par minuter.
Tillsätt tomater, fond och kryddor. Låt koka 10 minuter.
Stek kycklingen med skinnsidan ned i olja i ca 10 minuter. Lägg ned bitarna i grytan med skinnsidan upp. Låt koka i ca 20-30 minuter.
Servera med citrusmarinerade oliver och polenta med parmesan.
 

1 kommentar:

  1. Caroline14 maj, 2022

    Den här kycklinggrytan är helt magiskt god! En favorit 😋

    SvaraRadera