onsdag 21 september 2016

Skaldjursfest i stan med Västerbottenpaj på genvägar

Efter en hastigt uppkommen jobbresa landade jag på Arlanda sent på torsdagskvällen förra veckan, rätt slutkörd. Dessutom väntade ett tufft jobbschema - och en efterlängtad middag med tjejerna - på fredagen. Då gäller det att göra det lätt för sig och tacka alla lyckliga stjärnor för att det finns genvägar.

Det blev skaldjur. Både för att det är gott och enkelt. Men också för att återuppleva vår magiska skaldjursmiddag i Köpenhamn i våras. Räkor (färska och rökta), krabba, hummer och kräftor fanns på bordet. Och när kräftorna var både svenska och egenfångade är Västerbottenpaj (och en nubbe) ett måste. Det var gänget ense om. Så det fick bli färdig pajdeg (obs, inte smördeg) på rulle.




Västerbottenpaj på rulle

1 rulle färdig kyld pajdeg naggades och förgräddades på 225 grader i 10 minuter.
Skalet fylldes med 2 påsar färdigriven Västerbottenost (ca 300 g) och 1 dl vispgrädde som blandats med 3 ägg, salt och peppar. Pajen gräddades i 15-20 minuter.
 
 

Ps. Middagen inleddes med bubbel (vad annars?) och rotfruktschips. Till förrätt serverades en sötpotatissoppa med chili. På skaldjursbordet fanns också syrad rödlök, dillpicklad gurka, skagenröra, mango- och senapsmajonnäs, dillpesto med färskost, örtmajonnäs och levainbröd från Fabrique. Därefter åt vi ostar (manchego, brie, gryére, blåmögel och comté) med hemkokta syltar och marmelad (jordgubbsmarmelad med ingefära och passion, jordgubbsmarmelad med svartpeppar och basilika, päronmarmelad med saffran och chili och persikomarmelad med vanilj). Till efterrätt citronpanaccotta med mandelbiskvier innan vi avslutade med kaffe, likör och choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar