lördag 24 september 2016

Äppelsylt med sirap och kardemmuma

Det sägs vara ett fantastiskt äppelår i år. Alla med en trädgård tycks vittna om att de har ovanligt mycket frukt de inte kan göra av med i år. Berättar hur jobbigt det är med alla äpplen. Det finns liksom bara så många äppelkakor och pajer man kan baka, tycker de. Jag tycker de gnäller lite mer än nödvändigt och säger det också. Det finns ju så galet mycket mer att göra med frukten: sylt, marmelad, curd och granité. Dricka, kräm och glass. För att inte tala om att använda äpplen i rätter med kyckling, fläskfilé och lax. Och hepp landade en stor kasse äpplen på mitt skrivbord. "Vassego'", liksom. Ren skär lycka!





Äppelsylt med sirap och kardemumma

ca 500 g äpplen, urkärnade, skalade och skurna i små bitar
1½ dl ljus sirap
2 dl vatten
Saft av ½ citron
2 dl syltsocker
1 tsk kardemummakärnor, mortlade

Blanda äpplen, sirap, vatten och citron i en kastrull. Koka i ca 10 minuter. Tillsätt socker och kardemumma. Låt koka ytterligare 5-6 minuter. Häll upp på rena burkar och förvara i kylen.

 
Ps. Glöm inte att det är äpplets dag imorgon den 25 september!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar