måndag 15 augusti 2016

Biff Rydberg med senapskräm

En klassiker som kanske - eller bara i min värld - fått en oförtjänt stämpel som "nattamat" eller "bakfyllemat". Men Biff Rydberg är grymt gott - och faktiskt något barn gillar. Det blev vi både varse och påminda om under "Sveriges yngsta mästerkock" i våras (se här). Tyvärr finns inte receptet med i den fina kokbok som yngsta mästerkockarna givit ut (och som Liten fick i födelsedagspresent av fina familjen H - tack!). Men boken är superinspirerande, tycker Liten, och biffen fixade vi ändå!


 
Till fyra personer använde vi:
400 g oxfilé
2 gula lökar
4 potatisar
(en nypa strösocker)
salt och peppar
 Vi skalade lök och potatis och skar dem i stora, jämna bitar. Löken stekte vi i smör på medelvärme i 10-15 minuter och tillsatte en gnutta socker på slutet. Salta och peppra.
Stek potatisen i smör och olja tills den blivit mjuk och fått färg (även här hade vi en gnutta socker - mest för att mormor en gång sa att stekt potatis alltid blir så mycket godare med lite socker). Salta och håll varm.
Stek köttet hastigt i en het panna. Salta och peppra.
 
Senapskrämen gjorde vi på
2 msk senapspulver
1½ dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 msk dijonsenap
(någon msk finriven pepparrot)
Vispa grädden lätt oh blanda ned övriga ingredienser. Vispa ett par tag till och smaka av med salt och peppar.
 
Och vi serverade med
4 äggulor
nyklippt persilja
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar