söndag 23 augusti 2015

Skaldjur för sensommarfester

Skaldjur är sensommarfest - vare sig vi pratar kräftor, krabba eller gamla vanliga hederliga räkor. Extra gott med hemslagen majonnäs, picklad gurka och syrad rödlök. Och eftersom vi länge varit förtjusta i Böda hamns krämiga mangochutneysås med vitlök, föll vi pladask för mango- och senapsmajonnäsen.


 
Örtmajonnäs: Blanda 2 äggulor och droppa ned1-1½ dl rapsolja medan du vispar eller mixar tills du har en krämig majonnäs. Finhacka och blanda ned 3 msk dill, 2 msk dragon och 2 msk persilja. Smaka av med 2 tsk citronsaft, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. 
 
Mango- och senapsmajonnäs: Blanda 100g fryst mango, 3 msk fransk senap och 1 äggula i en skål. Vispa eller mixa ned 2½ dl rapsolja droppvis. Smaka av med salt och peppar.


 
Syrad rödlök: 3 rödlökar i tunna skivor. Blanda löken med 1 msk socker, ½ msk salt, 1 msk pressad lime och 1 msk olivolja och nymald svartpeppar. Låt dra i rumstemperatur i ca 1 timme.
 
Dillpicklad gurka: Skär ca 1½ gurka (slarvigt skalad) i grova bitar. Banda med en knippe finhackad dill, 1 tsk socker och 1 tsk salt. Låt stå i ca 1 timme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar