Häromdagen åt jag en fantastisk saffransgryta på cafe´ Hilma Sofia. Grytan var vegetarisk, men toppades med räkor för den som ville och serverades med ris, aioli och en rejäl sallad. Eftersom vi sedan årsskiftet äter i det närmaste helt vegetariskt i veckorna (och således hamnar vi ofta i "pasta- eller gratängträsket") gjorde jag ett försök att laga grytan.
Jag fräste lök och vitlök i lite olja, lade sedan ned grönsaker och rotsaker (kålrot, morötter, potatis, broccoli och fänkål), skedade över lite tomatpure´ och kryddade med örter. Därefter hällde jag på vitt vin och buljong, varefter det hela fick koka till grönsakerna var någorlunda mjuka. Tillsätte sedan ett kuvert saffran, lite cayennepeppar och 2 dl creme fraiche och gav det hela ett nytt uppkok. Lite salt och peppar, ett par räkor, lite "fuskaioli" (majonnäs smaksatt med vitlök, tomatpure´ och lite vitvinsvinäger) och en grönsallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar