söndag 6 november 2016

Köttgryta på högrev med plommon och ale

Kommer Ni ihåg Sveriges första mästerkock, Louise Johansson? Inte? Hur som helst har hon - och en av hennes kokböcker - gett inspiration till den här köttgrytan med plommon och öl istället för vin. Mycket god!


 
Till 7-8 personer:
 
1,5 kg högrev
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 pkt bacon
rapsolja och smör
2 tsk ölandskrydda (eller timjan)
2 msk (mörkt) muscavadosocker
2 flaskor (New Castle Brown) Ale
2 lagerblad
8 dl vatten
½ dl koncentrerad kalvfond
12 plommon, färska eller torkade
ca 20-25 cm purjolök
4 dl rotfrukter i bitar
maizena till redning
2 msk japansk soja
persilja
 
Skär köttet i bitar. Hacka lök och vitlök grovt. Strimla fläsket. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet i olja och smör. Lägg över i en stekgryta. Tillsätt socker, timjan, lök, vitlök, lagerblad och bacon och bryn ytterligare någon minut. Häll i öl, vatten och fond. Låt koka under lock i ca 1 timme. Tillsätt eventuellt mer vatten om vätskan dunstar och skumma av då och då.
Kärna ur plommonen. Hacka purjolöken grovt. Lägg i plommon, purjolök och rotfrukter i grytan. Låt koka ytterligare 30 minuter tills köttet är mört och rotfrukterna mjuka.
Red av grytan med maizena. Smaka av med soja, salt och peppar. Låt sjuda i ca 5 minuter. Servera med kokt potatis och hackad persilja.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar