söndag 28 februari 2016

Semifreddo med limecurd

nyårsmiddagen senast bjöds det på semifreddo med lemoncurd. Så god att vi genast måste tigga receptet och härmas lite... I vår tappning blev det limecurd istället för lemondito. Och båda varianterna finns att köpa färdiga på burk om Ni inte orkar göra egen.....


Semifreddo
 
1 dl + ½ dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor
1-2 lime (eller 1 citron)
2 äggvitor
1 dl limecurd (eller lemoncurd)
100 g Philadelphiaost
 
Vispa Philadelphiaost, vaniljsocker och 1 dl strösocker.
Separera äggulor och vitor. Vispa in äggulorna i smeten.
Vispa grädden i en separat skål. Vänd ned grädden i ost- och äggsmeten med en slickepott.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum med en elvisp. Tillsätt ½ dl strösocker och vispa till en slät maräng. Vänd försiktigt ned marängen i smeten med en slickepott.
Skrubba citrusfrukten i ljummet vatten. Riv skalen och pressa 2-3 msk limesaft (eller 2 msk citronsaft). Blanda skal och saft med limecurden (eller lemoncurden).
Varva smet och limecurdsåsen i en form (ca 1 liter). Frys minst 4 timmar.
Ta fram och låt stå i rumstemperatur 10-15 minuter före servering. Servera med färska hallon. 
 
Limecurd
 
2 ägg
2 dl strösocker
4 limefrukter (1,5 dl saft och skal av ½ lime)
75 g smör
 
Skölj och skrubba frukten. Pressa ur saft och riv skalet.
Blanda ägg, socker, saft och skal noga. Sjud över ett vattenbad under vispning i ca 10-15 minuter.
När krämen tjocknat och ser len ut tillsättes smöret, lite i taget. Låt sjuda ytterligare ca 5 minuter. Sila eventuellt krämen för att få bort skal (och eventuella klumpar).
Häll upp krämen på varma rena burkar och förslut.
 
 
 
Ps. För middagens barnaskara fanns en alternativ dessert: frukt doppade i choklad....!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar