måndag 30 november 2015

Den 30 november är kåldolmens dag

Sedan 2010 firas kåldolmens dag den 30 november. Eller, ja... Firas kanske är lite mycket sagt. För ärligt talat: hur många av Er visste ens om att den dagen existerade? Hur som haver. Så klart fantastiskt att någon/några vill försöka ladda dagen med något positivt, en dag som så länge förknippats med allt annat än det. Samtidigt är det svårt att inte bli eller vara lite cynisk. För vi människor tenderar ju att vara rätt svåra att programmera om. Fast. Egentligen spelar det ju ingen större roll. Jag älskar kåldolmar. För mig symboliserar de tradition, kärlek och trygghet. Och att få fira det en dag varje år är långt ifrån det sämsta.


 
4 portioner
 
1,5-2 dl kallt kokt ris
1 vitkålshuvud (ca 20 fina, rätt stora blad)
(½ klyfta vitlök, riven)
1 msk smör
400 g blandfärs
1 ägg
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
 2-3 msk ljus sirap
2 msk kalvfond
 
Putsa kålhuvudet och skär ut rotstocken. Plocka försiktigt ut ca 20 fina kålblad (för 4 port, undvik de yttersta). Koka dem ett par minuter i lättsaltat vatten tills de mjuknar.
Spara 4 dl kålspad. Skölj hastigt av bladen hastigt i kallt vatten. Låt bladen rinna av på en handduk. Putsa bort den grövre delen av bladnerven.

Sätt ugnen på 200°C. Blanda färsen med risgröt, (vitlök) ägg, salt och peppar till en relativt lös smet.
Lägg en rågad matsked färs i varje kålblad. Vik den grova delen av bladet över färsen. Vik upp kortsidorna och rulla ihop till ett paket. Lägg dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnssäker form.
Ringla över sirap samt ev 1 msk smält smör. Stek i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Häll på kålspad blandat med kalvfond efter halva stektiden.

(Häll/sila av stekskyn när dolmarna nästan är klara. Koka upp skyn i en kastrull och red med 1-2 msk mörk Maizena redning). Servera med potatismos och rårörda lingon.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar