tisdag 1 april 2014

Barcelona, baby..!

Äntligen fick jag uppleva Barcelona! Har velat åka dit hur länge som helst - inte minst för att uppleva stan mat- och dryckmässigt.  Och när mannen nu skulle springa Barcelona Marathon var det liksom bara att passa på!

 
Och stan levde verkligen upp till förväntningarna! Förutom alla sevärdheter (som vi, i ärlighetens namn, ska säga att vi inte fokuserade särskilt hårt på: fokus låg på att äta gott, dricka gott och bara insupa stans atmosfär från caféer, barer och restauranger - å helt enkelt bara vara) var det en fantastisk matstad. Nedan följer några av de ställen vi besökte.


 
Vilket som var bäst är svårt att avgöra, men en av mina "bästa" var nog matmarknaden La Boqueria - eller Mercat de Sant Josep de la Boqueria - som har huvudingång på La Rambla 91, nära operahuset Liceu. Att kolla in alla fantastiska råvaror med en färspressad juice eller en fruktsallad i handen var fantastiskt.  
 

 
...för att inte tala om att äta lunch på något av de många tapasställena inne i saluhallen.   

 
Lite oortodoxt, kanske, men den italienska restaurangen Xemei (Passeig Exposita 85) bjöd också på en fantastisk lunch. Bland den godaste pasta jag ätit!
 
 
 
Annars hör nog området runt museet La Pedrera (norr om La Rambla) till mina favoriter. Jag tror att lunchen på Cornelia and Co (Calle Valencia 225) var "mitt bästa". Ni som varit i New York och besökt Dean and Deluca kanske känner igen konceptet: Mat, butik och snygg inredning. Ät på plats eller köp en "picknickkorg" med delikatesser.


En kort promenad därifrån ligger Cup and Cake (Roselló 189) - eller Travel and Cake, om vi ska vara nogräknade. Fantastiska bakverk, gott kaffe och en brunchmeny som såg härlig ut. 
 




I samma område, runt hörnet från La Pedrera, finns Jamie Beristain Concept Store (C/Pau Claris 167) som också hade fantastiska bakverk och skön atmosfär. Även detta en butik som säljer oerhört snygga möbler, inredningsdetaljer och vackra småsaker. Att butiken dessutom inrymmer en florist gör inte saken sämre.



Övriga i sällskapet vidhåller dock att tapasstället Can Paixano (C/de la Reina Cristina 7) var resans bästa upplevelse. Och det VAR ett fantastiskt ställe! Rustikt, stimmigt och trångt när en salig blandning människor trängs på det nakna cementgolvet och dricker husets egen cava ur coupeglas så det står härliga till - en härlig kontrast till de övriga ställen vi besökte (Obs! Stället har stängt på söndagar, fick vi erfara)! Vår lunch bestod av två flaskor rosé, två rågade assietter med blandade korvar, två med ost, två med kroketter och en med Serranoskinka. För det kalaset betalade vi 34 euro.


 
Ett liknande tapasställe, som också har egen cava, är El Xampanyet (Carrer de Montcada), men det besökte aldrig vi. Däremot blev det så klart en sväng till stranden, Barceloneta, och ett av de många glasställena på vägen.




Ytterligare en favorit på resan (ni ser, svårt att avgöra vad som var bäst) var helt klart Cañete (Carrer de la Unió 17), ett tips från grannar i vårt område som enligt uppgift åt där varje kväll under sitt besök i Barcelona. Vi bokade bord i restaurangens bardel (två olika lokaler) och valde att sitta vid den långa bardisken (med full inblick i kockarnas verksamhet).


 
Vi åt ett gäng fantastiska tapas (hummerkroketterna, tonfisktartaren och marulken drömmer jag fortfarande om på nätterna) och drack en mycket gott Prioratvin till. Dessutom kom vi i samspråk med en brittisk vinimportör som var på väg till Palma på Mallorca. Så förutom att avundsjukt titta på de viner han beställde in, fick han våra bästa restaurangtips i Palma (Ummo och Tasu, se här).



 
På väg hem besökte vi också ett par schyssta barer (varav en irländsk - det var ju ändå St Patricks Day!). Dessvärre minns jag inte namnet på dem (symptomatiskt...?), men enligt uppgift ska stans bästa takbar finnas på Grand Hotel Central (via Laietana 30)

 
 
Så jag konstaterar att det finns mycket kvar att uppleva i Barcelona och gissar att detta inte var sista gången jag äter och dricker gott i stan!
 
//Moster

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar