onsdag 22 juni 2011

Matjessilltårta

av Moster

Även matjesilltårta brukar - för det mesta - finnas på vårt midsommarbord. Och den funkar på en brunchhbuffé i sommartid oxå.


Matjesilltårta (ca 8 portioner)
Botten:
4-5 skivor kavring
50 g osaltat smält smör
·         Kör i mixer och blanda med smöret. Klä en form med plastfilm (låt filmen sticka över kanten så att tårtan kan lyftas ur). Ställ i kylen

Fyllning:
4 dl rumstempererad creme fraiche
200 g matjesill
1 finhackad rödlök
1 dl finskuren gräslök
4 gelatinblad
Nymalen vitpepper.
Dill till garnering

·         Blötlägg gelatinbladen i rikligt med vatten. Finhacka lök, gräslök och sill. Blanda med creme fraiche och smaka av med peppar och lite av sillspadet. Krama vattnet ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i en gryta. Det ska bli varmt men får inte brännas. Blanda gelatinet med smeten och häll i formen. Kyl minst 2-3 timmar, men helst över natten. Garnera med dill innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar