När några vänner - tillika grannar och föräldrar till dotterns kompisar - i fredags kom över på en AW ("after work") bjöd vi bl.a. på Parmesankex till det vita vinet. Orginalrecpetet kommer från Brunkebergs bageri, men jag använder mer parmesan och rullar kexen i Ölandskrydda - en universalkrydda i mitt kök!
Till ca 30 kex:
120 g riven parmesanost
ca 2 dl vetemjöl
100 g rumstempererat smör
några riv på en muskotnöt
1 nypa cayennepeppar
10 g havssalt
torkade örter eller hackade nötter till garnering.
Blanda ingredienserna till en jämn deg (tillsätt lite vatten om det behövs). Forma två rullar, ca 3 cm i diameter. Rulla dem i örterna eller nötterna. Lägg rullarna i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 180 grader. Skär tunna skivor av rullarna med en vass kniv. Grädda dem på en plåt med bakplåtspapper i ca 7-8 minuter eller tills de fått lite färg. Förvara i en papperspåse eller burk.
Ps. Eftersom det i princip är en vanlig mördeg funkar det att frysa degen oxå. Bara ta fram, tina en aning, skiva och grädda när det dyker upp oväntat besök, alltså!
Roligt att du också uppskattar våra kryddor
SvaraRaderafrån ÖlandsSmak
Kristina på ÖlandsSmak/ ÖlandsÖrtagård
Absolut, så pass att vi alltid "bunkrar" ett antal burkar inför vintern. Dessutom är de perfekta "istället för en blomma"-presenter när vi är bortbjudna på kalas.
SvaraRadera