- av Fröken Lindas Moster
En kokbok jag ständigt återkommer till är "Kärlek, oliver och timjan" av Anna och Fanny Bergenström. Häromdagen blev det Annas saffransgrönsaker med lax. Servera med ett gott bröd eller en klick yoghurt smaksatt med lite citron och timjan/oregano - om Du föredrar mindre spad och flata tallrikar. Båda varianterna är lika goda!
Till 4 personer:
4 bitar laxfilé utan skinn (ca 500g)
1 gul lök i klyftor
8-10 små potatisar i halvor
2 msk olivolja
½ morot i tunna stavar
1 fänkål i skivor
½ röd paprika i strimlor
½ gul paprika i strimlor
½ kuvert saffran
1 fiskbuljongtärning
2 dl torrt vitt vin
1-2 dl vatten
200 g sockerärtor
salt, vitpeppar, färsk timjan eller oregano, citronklyftor.
*Färs lök och potatis ett par minuter i olja i en traktörpanna eller wok. Blanda i morot, fänkål och paprika. Sänk värmen. Strö över stött saffran, smula i buljongtärningen och salta och peppra. Häll på vin och vatten. Koka under lock ca 6-8 minuter. Lägg i sockerärtorna. Stek eller grilla laxen medan grönsakerna småkokar. Räkan med ca 3-4 minuter per sida och vänd helst fisken bara en gång. Fördela grönsakerna med spad i djupa tallrikar, lägg på fisken och garnera med kryddkvistar och citronklyftor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar