måndag 31 oktober 2016

Halloween

Inför klassfesten med Halloween-tema skulle var och en ta med sig valfri godsak: kakor, bullar, chips, popcorn eller saft (men absolut ingen läsk!). Dottern bestämde sig för att baka hallongrottor och jag slogs av hur stor hon blivit - å hur fort det gått (se kontrasten och receptet här).

 
 
 
Nu grejar hon både mått och receptläsning (Recept hittar Ni här), men lite hjälp med ugnen vill hon fortfarande ha..... Och apropå Halloween: så här såg det ut i vårt kök för två år sedan!
 

 


Förresten, apropå Halloween och socker: har Ni sett tillväxten på godispåsarnas storlek....?






fredag 28 oktober 2016

Röra med varmrökt lax

Ni vet hur man ibland kan läsa eller hitta saker och känna att "det var ju min idé, ju"? (Har behandlat ämnet i ett tidigare inlägg här). En sådan känsla hade jag när jag för några år sedan läste om "hemmarestauranger" och "middagsklubbar". Och så känner jag fortfarande.

 För en av de tristaste sakerna med att vara skild - utöver att inte få ha min unge jämt, så klart, det vänjer jag mig aldrig vid - är att inte ha någon att laga mat till. Att pröva nya recept på. Använda någon annans smakreferenser. Nu torterar jag mina vänner med nya recept och experiment. Och det är givetvis roligt, det med. Men jag saknar det i vardagen. Skulle väldigt gärna ha en liten "vardagsmatrestaurang" här hemma. Öppet 2-3 dagar i veckan. Dit vänner och bekanta i området kunde ringa ett par timmar innan, komma och sätta sig vid dukat bord och sen pipa hem någon halvtimme, timme senare till läxläsning, vardagsbestyr och TV-nyheter. Eller så kunde jag bli ett "hämtställe för vardagsmat".

Nyligen nämnde jag min saknad för några vänner som tog mig på orden - och beställde förrätt/tilltugg till en överraskningsmiddag för att fira födelsedag med föräldrar häromsistens. Det fick så klart bli Bresaolarullar med mascarpone och parmesan (receptet här). Och så en röra på varmrökt lax att bre på kalasknäcke.





Varmrökt laxröra

150 g varmrökt lax
50 g Philadelphiaost
1½ msk majonnäs
1 tsk rivet citronskal
lite finklippt dill
Salt och svartpeppar

torsdag 20 oktober 2016

Dillpesto med färskost

God röra till skaldjur eller en bit bröd.




Mixa 1 kruka dill med 1 dl rostade hasselnötter, lite citronsaft och ½ ask färskost. Salta och peppra och blanda ner den andra halvan av färskosten.


fredag 14 oktober 2016

Citronpanacotta för veganer

Prövade att göra panacotta med syltsocker istället för gelatin enligt ett recept jag hittade hos väninnan i somras. Gott. Men jag tycker inte konsistens blev riktigt bra. Möjligen för att jag, halvjäktad, gjorde efterrätten mitt i natten efter en sen jobbresa. För är det något jag lärt mig är det att min sinnesstämning sätter sig i smakerna.... Det spelar liksom ingen roll om jag gör precis som jag alltid gör - eller gör precis som det står i receptet - om jag är ledsen eller arg. Det blir sällan riktigt bra.



Koka upp 6 dl vispgrädde och 2 dl gelésocker med skal av 1 citron och saften av ½ citron. Låt koka någon minut. Häll upp i 6-8 små portionsformar och ställ kallt (minst en timme, gärna över natten). Servera/toppa med 3 dl mandelbiskvier (hackade) blandade med 2 msk limoncello och 2 dl hallon.

tisdag 11 oktober 2016

Sötpotatissoppa med chili (och koriander)

Den här goda soppan fick inleda skaldjursmiddagen senast, men funkar också som en hel måltid med en bit gott bröd. Eller varför inte avokado och tortillachips? Receptet hittade jag i tidningen Femina i somras.

 

Sötpotatissoppa (4 port)

750 g sötpotatis
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 röda chilifrukter
1 msk olivolja
2 tärningar hönsbuljong (eller grönsaksbuljong)
1,2 liter vatten
1 dl creme fraiche
Skal och saft av 1 lime
salt och peppar

Skala potatis, lök och vitlök och skär dem i bitar. Kärna ur och strimla chilin. Fräs i olivolja i en gryta. Tillsätt buljongtärningar och vatten. Låt koka ca 15 minuter. Mixa soppan slät. Rör ned creme fraiche och smaka av med lime, salt och peppar. Servera med färsk koriander (samt tortillachips och avokado i tärningar).

lördag 8 oktober 2016

Smörskulpturer

Att göra smörsvanar är något jag förknippar med min mormor, men jag gissar att det här tar smörskapandet till en helt ny nivå.

 
Och apropå smör kom Liten hem med sitt första alster från sin första träslöjdstermin. Så fin att jag nästan inte nänns använda den!
 
 

onsdag 5 oktober 2016

Inom rimliga gränser

Förvisso älskar jag Fabrique stenugnsbageri. Och förvisso är jag van vid Stockholmspriser och handlar där tämligen ofta (mest frukost). Men 74 spänn för en kopp te och en hallongrotta...? Då spelar det mindre roll att det är den vackraste hallongrotta jag sett.

 
Våra hallongrottor hittar du här:
 

måndag 3 oktober 2016

Snabbvisit i paradiset

Skördefesten på Öland är heligare för oss än midsommarfirandet på samma ö. Så Ni förstår att vi gör vad vi kan för att få till ett besök. Hur kort det än må bli....


 
Årets rekordkorta resa fick lite av ett äppeltema: - på handelsträdgården i Borgholm provade vi både must och köpte trädgårdens första träd. Valet föll på "Agnes" - om vi ska vara ärliga mest för att hon fick plats i vår lilla hyrbil och sägs bära frukt när vi brukar vara på ön. Men vi räknar med att det blir fler fruktträd så småningom!
 
 
Några äppeltips hittar Ni här: